Hirdetés

Az idén immár harmadszor megrendezett Taste of Transylvania gasztrofesztivál mérföldkő a legújabb kori erdélyi vendéglátás történetében. Egy olyan minőségelvű kezdeményezés, amely összehozza a szakmát és a gasztronómia rajongóit egy varázslatos helyszínen, Borospatakán, a Gyimesi skanzenben. Tavaly a fesztivál zárónapján mondta el Trucza Adorján alapító-főszervező, hogy ha sikeresen működhet megannyi hummuszbár világszerte, akkor meg kellene csinálni ennek az erdélyi változatát is, Vineta Bár néven. (A „vineta” Erdélyben elterjedt román jövevényszó a padlizsán jelölésére.) S íme, 2024 őszén megnyílt az első ilyen egység a Fény utcai piacon, amely a Taste of Transylvania fesztivál budapesti nagykövetségeként is felfogható. A kínálat az erdélyi konyhába enged betekintést, az általam rendelt fogásokon kívül szerepel az étlapon többek között örmény ángádzsáburleves, zöldséges csorba és erdélyi töltött káposzta is. Mindemellé a Monyó Pils sörét csapolják, kínálnak továbbá egy habzó bort és egy pezsgőt a Kárásztelek Pincészettől, illetve több csendes bort Légli Gézától. Kóstoltam klasszikus natúr padlizsánkrémet miccsel, a majonézes változatot szarvaspastarmival, továbbá báránykebabot rókagombás zakuszkával. Remek ízek, ötletes kombinációk. Nem lehetett kihagyni a kifogástalan pacallevest sem, ami mellé ecetes erőspaprika-karikákat, tejfelt és pityókás székely kenyeret adnak. Ide még jövünk. Hamarosan.

Korábban írtuk