Ha szükséges, a kormány a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által jelzett módon kiegészíti a  népszavazással kapcsolatos tájékoztató kiadvány technikai információit – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-vel hétfőn, az NVB döntése kapcsán.

Az NVB hétfői ülésén megállapította, hogy hiányos volt a kormány október 2-ai népszavazással kapcsolatban a lakossághoz eljuttatott tájékoztató kiadványának impresszuma, ugyanis abban nem volt feltüntetve a kiadásért és szerkesztésért felelős személy neve.

Az NVB megállapította a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelmét, és a határozat jogerőre emelkedésétől megtiltotta a kiadvány további terjesztését.

Az NVB döntésére reagálva Dömötör Csaba az MTI-vel közölte: „A kormányzati kiadvány jogi tájékoztatójában világosan fel van tüntetve, hogy a felelős kiadó a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Amennyiben szükség van kisebb módosításokra, a kormány az NVB által jelzett módon kiegészíti a technikai információkat”.

Az államtitkár szerint egyértelmű, hogy az MSZP továbbra is a népszavazás ellehetetlenítésén dolgozik.

„Most a népszavazással kapcsolatos tájékoztató kiadvány impresszuma ügyében tettek feljelentést. Örülünk, hogy a kiadvány tartalmába nem kötöttek bele, mert ezzel azt is elismerték, hogy annak minden szava igaz” – fogalmazott Dömötör Csaba.

„Sajnáljuk, hogy a szocialisták továbbra is minden lehetséges eszközzel támadják a népszavazást” – tette hozzá az államtitkár.

Dömötör Csaba szerint sokkal korrektebb magatartás lenne, ha az MSZP is tájékoztatná a lakosságot a brüsszeli döntések kockázatairól.

Mindenki joggal várja el tőlük, hogy adjanak őszinte választ arra az egyszerű kérdésre, hogy igennel, vagy nemmel szavaznak október 2-án – fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A kormány által kezdeményezett népszavazást október 2-ára írta ki az államfő, a népszavazási kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

MTI

Fotó: MTI