A Momentum Mozgalom (MoMo) 2015 elején jött létre, egyesületként 2016-ban jegyezte be a bíróság. Az egyesület jogi képviselője Csala Dániel Károly. Politikai koncepciójuk kialakításában nagy szerepe volt Haris Évának, az MSZP korábbi helyettes választmányi vezetőjének és Szabó Pálnak, a Gyurcsány-kormány egykori közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterének. A mozgalom a huszonévesek generációjából tömörít liberális világnézetű fiatalokat, akik a munkaalapú társadalmat zsákutcának tartják. Ennek ellenére szegénypárti retorikát folytatnak. Az alábbiakban a mozgalom eddig ismertté vált vezetőit mutatjuk be.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom (MoMo) és a NOlimpia mozgalmak alapítója és vezetője: Budapesten született 1989. április 3-án. Az ELTE-n szerzett jogi diplomát. 2013-ban 4 hónapon keresztül a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodánál volt gyakornok. Dolgozott a General Electricnél, az Európai Parlamentben és a német szövetségi parlamentben (Bundestag) Berlinben. Itt dr. Hans-Peter Friedrich (CDU/CSU) asszisztense volt. Az Európai Parlament Jogi Bizottságában gyakornok volt 2015 októbere és 2016 februárja között. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karán végzett 2015-ben. Hallgatója volt a Heidelberg Universitynek 2011-ben és 2012-ben. A berlini Humboldt egyetemen tavaly óta politikatudományt hallgat.

Csala Dániel Károly, a MoMo jogi képviselője: Szegeden született. Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának diákja volt (2010-ben érettségizett), majd az ELTE-ÁJK-n jogi tanulmányokat folytatott, illetve politológiát is hallgatott. Emellett külföldön is tanult (Párizs – Sciences Po – Droit-Science politique 2013-ban). A Bibó Szakkollégium tagja, választmányi elnöke volt. Köztársasági ösztöndíjat nyert. Csala Dániel 2013-ban vagy 2014-ben vélhetően az ELTE HÖK-ben került kapcsolatba ifj. Fekete-Győr Andrással. Fekete-Győr és társai, köztük Csala Dániel a mozgalmat egyértelműen politikai okból indították el, kinyilvánítottan a Fidesz–KDNP-kormány leváltására. Nyilatkozataik szerint két évig építgették az általuk pártnak tartott mozgalmat, amelynek mára többezres aktivista csapata van, zömükben egyetemisták. Csala Dániel szegedi gimnazistaként okos, törekvő, tisztelettudó, szorgalmas, minden új iránt érdeklődő fiatalember volt, a fővárosban azonban megváltozott, különösen a HÖK-höz csatlakozása után. Ekkortól a féktelen bulik is érdekelték.

Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja (forrásaink úgy is nevezték, az „agy”): A 22 éves, egyetemista 2014 óta az Oxfordon tanul filozófia-politológia-közgazdaságtan szakon. 2015. augusztus és szeptember között gyakornok volt a berlini Globális Közpolitikai Intézetben. 2015 decembere és 2016 januárja között segédkutató volt a Soros-féle CEU közpolitikai iskolájában. 2016. június és szeptember között gyakornok volt a Google brüsszeli marketingcsoportjában. A Magyar Templeton program junior mentora.

Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alelnöke, a mozgalom aktivistáinak koordinátora: 30 éves, alsó középosztálybeli családban nőtt fel, édesapja sekrestyés volt, édesanyja rokkantnyugdíjas. Anglisztika szakon végzett, fordítóként dolgozott. A 2014-es önkormányzati választásokon az Együtt–MSZP–PM–DK jelöltje volt Budapest VI. Kerület 7. számú választókörzetében.

Mécs János, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja: Az 1991-ben született Mécs János Mécs Imre, volt SZDSZ-es politikus fia. A TASZ Tanszabadság program munkatársa volt. Fél évet Amszterdamban élt. 2013-ban írásban adott hangot a vidéki emberek iránti utálatának, ami hatalmas felháborodást váltott ki. 2010 és 2016 között az ELTE ÁJK hallgatója volt jog és politológia szakon. Jelenleg az ELTE ÁJK-n doktorálásra készül. A Bibó István Szakkollégium tagja.

Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja: Édesapja Donáth László evangélikus lelkész, aki MSZP-s országgyűlési képviselő volt 1994 és 2010 között. 1997-ben Kőszeg Ferenccel (SZDSZ) melegekkel kapcsolatos törvényjavaslatot nyújtottak be. Donáth Anna Júlia 2016 júliusa óta a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület projektmenedzsere. Budapesten született. Sokáig külföldön élt, főképp Hollandiában. Tavaly költözött haza és akkor ismerkedett meg a Momentum Mozgalommal. Gyakornok volt az Európai Bizottságnál (a globális emberi jogok védelme) és az Európai Kulturális Alapítványnál. Tanulmányait az ELTE-ÁJK szociológia szakán végezte 2006 és 2012 között, illetve a University of Amsterdamon migrációs és etnikai tanulmányok témakörben. Lakcímén nyolc szervezetnek van székhelye.

Radnóti András, a Momentum Mozgalom külkapcsolati koordinátora: Apja Radnóti Sándor, baloldali filozófus, a volt SZDSZ országos tanácsának tagja, a Soros Alapítvány könyvpályázatának elnöke. A brit University of Bath egyetemen Európai tanulmányok szakot hallgatott, illetve a London School of Economics and Political Science hallgatója volt.

Orosz Anna, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja: Édesapja, dr. Orosz Csaba a KISZ BME egyetemi bizottsági titkára volt, jelenleg a BME Út és Vasútépítési Tanszékén docens, aki többször fogalmazott meg nyilvánosan is bírálatot az Orbán-kormánnyal kapcsolatban. Orosz Anna 27 éves, közgazdaságtant tanult Budapesten és Berlinben, itthon és Németországban is szerzett munkatapasztalatot. A Budapesti Intézetnél 2013 óta elemzőként dolgozik. A Budapesti Corvinus Egyetem B. A. Nemzetközi Gazdálkodás szakára járt 2007 és 2011 között. Ezt követően a berlini Humbold egyetem Közgazdaságtan és Üzleti Tanulmányok szakának hallgatója volt.

Pottyondy Edina, a Momentum Mozgalom országjárásának szervezője: Pottyondi Edina 1988-ban, Mosonmagyaróváron született. Londonban biciklis futár volt, majd az Oktatási jogok Biztosának Hivatalában dolgozott. Az ELTE ÁJK politológia, majd a Budapesti Corvinus Egyetem politikatudomány szakán végzett. Továbbá hallgatója volt a Novus Művészeti iskolának. Tudomásunk szerint jelenleg a HunOR magyar fejlesztési központ szakpolitikai tanácsadója. Tagja lett a Bibó Szakkollégiumnak, és itt ismerkedett meg Csala Dániellel és Mécs Jánossal.

Tabajdi Péter, informatikus, korábban az MSZP informatikai rendszerénél segített.

G. Szabó Dániel, a Momentum jogi tanácsadója: Jelenleg a Magyar Helsinki Bizottság tagja. Korábban a liberális index.hu újságíró munkatársa volt. Részt vett a Fidesz Lendvay utcai székháza elleni ostromnál. A Hallgatói Hálózat egykori arca. Az Átlátszó Oktatás blog szerkesztője.

Curiosa Investigatores Csoport (CICS)

  • Simon Financial Advice Kft. (Cg.: 01 09 934721, székhelye: 1085 Budapest, József krt. 36. fszt. 5. lépcsőház)
  • GABAY Investment 2004 Ingatlanforgalmazó Kft. „felszámolás alatt„ (Cg.: 01 09 730051, székhelye: 1075 Budapest, Károly krt. 11. V. em.)
  • S.A.G. Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. „felszámolás alatt” (Cg.: 01 09 728978, székhelye: 1075 Budapest, Károly krt. 11. V. em.)
  • S.G. Ingatlanforgalmazó Kft. „felszámolás alatt„ (Cg.: 01 09 728306, székhelye: 1075 Budapest, Károly krt. 11. V. em.)
  • S.G.S. Investment Ingatlanforgalmazó Kft. „felszámolás alatt” (Cg.: 01 09 721488, székhelye: 1196 Budapest, Kossuth L. u. 146.
  • See Port Investment Ingatlanforgalmazó- és fejlesztő Kft. „felszámolás alatt„ (Cg.: 01 09 862471, székhelye: 1074 Budapest, Hársfa u. 21. I. em.)
  • A.R.-Investment Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft. „kényszertörlés alatt” (Cg.: 01 09 873632, székhelye: 1075 Budapest, Károly krt. 11. V. em.)
  • Elle Investment Ingatlanforgalmazó Kft. „felszámolás alatt„ (Cg.: 01 09 865303, székhelye: 1074 Budapest, Hársfa u. 21. I. em.)
  • New Port Ingatlanforgalmazó- és fejlesztő Kft. „felszámolás alatt” (Cg.: 01 09 861188, székhelye: 1082 Budapest, Vajdahunyad u. 13. szám)
  • Tamara Építéstervezési és Vállalkozási Kft. „felszámolás alatt„ (Cg.: 01 09 264364, székhelye: 1075 Budapest, Károly krt. 11. V. em.)

Különös kapcsolatok

Csala Dániel a meglehetősen rejtélyes Trip-est Kft. ügyvezetője 2014 októbere óta. A céget 2014-ben hozták létre. Székhelye: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 20–22. 7. em. 58. A cég vezetője Csala Dániel, fő tevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. Jegyzett tőkéje hárommillió forint.

A társaság tagjai: Csala Dániel ügyvezető, szeged-tápéi lakos és Daniel Roichman (izraeli állampolgár) külföldi címe: Tel-Aviv. A vállalkozás kézbesítési megbízottja Albecz Zsuzsanna, kistarcsai lakos.

A Trip-est Kft. a jelek szerint érdemi gazdasági tevékenységet nem folytat. 2014-ben nettó 344 ezer forint árbevételt könyvelt el. 2015-ben viszont 7 millió 492 ezer forintot, közelebbről nem ismert forrásból, ugyanis a cégnek sem telephelye, sem fióktelepe nincs bejegyezve, vagyis nem tudni, hogy milyen ingatlant adtak bérbe. Ráadásul sem Csala Dániel, sem családja nincs abban az anyagi helyzetben, hogy a fővárosban ingatlant vásárolhattak volna az elmúlt két-három évben. A tulajdonosi körben felbukkanó izraeli állampolgár a cégtári adatok szerint nem rendelkezik magyarországi lakhellyel, vélhetően ingatlannal sem. Számára a cég nagy valószínűséggel a huzamosabb magyarországi tartózkodást legalizálhatja. A pénzügyi adatokból az is kiolvasható, hogy 2015-re felélték saját tőkéjüket (–344 ezer forint), rövid lejáratú kötelezettségeik pedig 1 millió 30 ezer forintra rúgnak.

Az pontosan nem állapítható meg, hogy Csala Dániel miből él, ugyanis cége képtelen lenne őt eltartani. A cégnek bejelentett alkalmazottja nincs, ismeretlen tevékenységét feltehetően a könyvelőként dolgozó és ilyen profilú vállalkozásokat irányító, a nevezett cégben kézbesítési megbízottként feltűnő Albecz Zsuzsanna igazgatja.

Albecz Zsuzsanna kistarcsai lakos a Momentum Mozgalom egyik alapító tagja is. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett diplomát, úgy tudjuk, könyvelő, könyv- és adószakértő oklevele is van. Információk szerint Albecz az Izraeli Kulturális Intézet, illetve az ugyanezen a címen nyilvántartott Szochnut-ZSOK Alapítvány munkatársa. Szakterülete a pénzügy, könyvelés.

Albecz Zsuzsanna neve 16 cégben is felmerül. Ezek egy része személyéhez köthető, azonban sok cégben (akárcsak Csala Dániel cégében) különböző izraeli állampolgárok kézbesítési megbízottjaként jelenik meg. Ezeknek a cégeknek közös jellemzője, hogy főtevékenységük ingatlan bérbeadása, avagy tanácsadó cégek, amelyeket izraeli állampolgárok alapítottak, illetve vásároltak meg – például Albecz Zsuzsannától –, majd pár év vegetálás után felszámolással, rosszabb esetben kényszertörléssel megszűnnek.

Ezekben a cégekben az alábbi izraeli állampolgárok találhatók Albecz Zsuzsanna üzleti partnereként:

Avi Arie Teboul tel-avivi lakos, akinek a neve az alábbi magyar, időközben felszámolt vagy kényszertörölt cégekben szerepelt:

Gabay Salhit: tel-avivi lakos, akinek a neve az alábbi magyar, időközben felszámolt cégekben szerepelt:

  • GABAY Investment 2004 Ingatlanforgalmazó Kft. „felszámolás alatt” (Cg.: 01 09 730051, székhelye: 1075 Budapest, Károly krt. 11. V. em.)
  • S.A.G. Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. „felszámolás alatt„ (Cg.: 01 09 728978, székhelye: 1075 Budapest, Károly krt. 11. V. em.)
  • S.G. Ingatlanforgalmazó Kft. „felszámolás alatt” (Cg.: 01 09 728306, székhelye: 1075 Budapest, Károly krt. 11. V. em.)
  • S.G.S. Investment Ingatlanforgalmazó Kft. „felszámolás alatt„ (Cg.: 01 09 721488, székhelye: 1196 Budapest, Kossuth L. u. 146.
  • See Port Investment Ingatlanforgalmazó- és fejlesztő Kft. „felszámolás alatt” (Cg.: 01 09 862471, székhelye: 1074 Budapest, Hársfa u. 21. I. em.)

Israel Ben Yakar: tel-avivi, magyarországi lakcímmel rendelkező lakos, akinek a neve 17, részben már felszámolt cégben szerepel. És fia, Avraham Ben Yakar: budapesti lakos, akinek a neve 12 magyarországi gazdasági társaságban merült eddig fel.

Rika Ben Yakar: budapesti lakos, akinek a neve az alábbi cégben merült fel:

  • Simon Financial Advice Kft. (Cg.: 01 09 934721, székhelye: 1085 Budapest, József krt. 36. fszt. 5. lépcsőház)

A fenti izraeli tulajdonosi kör 2015 decemberében három céget, nevezetesen a Simon Európa Kft.-t, a Simon Financial Advice Kft.-t és a Simon Properties Kft.-t úgymond eladta Simon István szerb állampolgár, kikindai lakosnak, vélhetően köztartozásokkal terhelten, aki természetesen már a 2015-ös adatszolgáltatási kötelezettségének sem tett eleget, vagyis a cégeket a közeljövőben kényszertörléssel fogja az illetékes cégbíróság kivezetni, a köztartozások pedig soha nem folynak be a költségvetésbe.


Kapcsolódó: http://demokrata.hu/hir/belfold/politikai-orokosok