Hirdetés
Fotó: ShutterStock/Jo Panuwat

– A hepatitis A vírus számlájára írható betegség általában olyan országokban terjed, ahol rosszak a higiéniás viszonyok, nem kielégítő a közműellátottság, fertőzött az ivóvíz. Nálunk Budapest, Pest és Fejér vármegye területén volt a legtöbb beteg. Mi áll emögött?

– E betegség terjedésének minden esetben higiéniai okai vannak. Az elégtelen kézmosás, fertőzött étel vagy ital fogyasztása állhat a háttérben. Budapesten például egy távol-keleti luxusétterem személyzetének egyik tagja tucatjával fertőzte meg a vendégeket, mire kiderült, hogy ő a fertőzési góc főszereplője. Vagyis minden esetben legyünk nagyon körültekintőek, ha házon kívül akarunk étkezni.

– Jön a turistaszezon, több millió honfitársunk utazik valami egzotikus országba. Nekik mire kell figyelniük?

– Az egyik fő veszélyforrás a víz lehet. A csapvíz általában még az európai országok egy részében sem iható. Vagyis külföldön csak ásványvizet fogyasszunk, még fogmosáshoz is ezt használjuk! Zöldséget, gyümölcsöt is ásványvízben mossunk meg, és lehetőség szerint hámozzuk is meg. Az alapos és gyakori kézmosás pedig mindig kötelező, hiszen a vírus nagyon könnyen rákerülhet a kezünkre jártunkban-keltünkben. Nem árt az óvatosság a tengeri herkentyűk fogyasztásakor sem. Az egyik leggyakoribb veszélyforrás a sokak által kedvelt kagyló lehet.

– Milyen hosszú lappangási idővel kell számolniuk azoknak, akiknek nem sikerült elkerülni a fertőzést?

– Általánosságban elmondható, hogy a szervezet ellenálló képességétől is függ, mennyi idő alatt tör ki rajta a betegség. Rendszerint négy-hat hét elteltével. Hasonlóan hosszú idő, míg a beteg eljut a teljes gyógyulásig. Azok, akiknek a mája további támadásoknak is ki van téve, például gyakori nagy mennyiségű alkoholfogyasztásnak, még hosszabb betegeskedésre számíthatnak. Szintén lassabb a gyógyulás azoknál, akiknél a májkárosodás már korában fennállt. Ilyen esetekben súlyosabb lehet a lefolyása a fertőző májgyulladásnak.

– Mik a jellemző tünetek?

– Legelőször rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik, gyakori a hasi fájdalom, lázzal is számolni kell. A perdöntő a beteg besárgulása. Akkor már semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy a hepatitis A vírusfertőzéssel, vagyis fertőző májgyulladással állunk szemben.

– Mi a teendő ilyen esetekben?

– Nagyon fontos az ágynyugalom, a pihenés, ezzel segítjük a szervezetet a betegség leküzdésében. Fontos a bőséges folyadékbevitel a dehidratáció elkerülésére, különösen hányás, hasmenés esetén. A zsírszegény kímélő diéta szintén alapkövetelmény. A máj további terhelésének elkerülésére tilos az alkoholfogyasztás. Kórházi kezelésre általában nincsen szükség, kivéve ha látványosan romlik a beteg állapota. A családtagok érdekében pedig meg kell oldani az elkülönítését. Semmiképpen ne vegyen részt a beteg az ételkészítésben, az általa használt eszközöket, tányérokat poharakat alaposan fertőtlenítsük. Idézzük vissza a Covid-járvány tapasztalatait: gyakran fertőtlenítsük mindazon tárgyakat, például a kilincseket, amelyekhez az illető hozzáért.

– Oltás létezik a megelőzésre?

– Természetesen, a kötelező oltások egyike éppen a hepatitis A vírussal szemben nyújt védelmet. Mindazonáltal beszéljünk a családorvossal, hogy a gyermekkorban megkapott vakcina védőhatása kitart-e még a mi életkorunkban is, vagy meg kell újítanunk a védelmet.