Csak nem az ellenzék kárára akar a Fidesz olyan hanggenerátort bevetni, amellyel bárki szájába adhatók a saját hangján olyan mondatok, amiket nem mondott? – pukkantott egyet a Jobbikhoz köthető N1 TV és az Alfahír portál.

A bugyuta kérdést egy hangfelvétel alapján fogalmazta meg a csütörtöki kormányinfón az N1 TV főszerkesztője. A Fidelitas nyári táborában titokban rögzített felvételen Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszél, hogy látott már olyan anyagot, ahol az említett manipulatív hanggenerátor működését demonstrálták.

Szörnyűség és borzalom!

A világhálón működő jobbikos televízió és a vele szimbiózisban működő hírportál azonmód fel is borzolta tollait, és apró változtatással úgy tálalta a hírt, hogy Kovács Zoltán személyesen vett részt egy hanggenerátor-bemutatón. És máris jöhetnek a pörgő kérdések: miért ment oda? Mi a célja vele? Netán ilyen eszközt akarnak használni a kampányban?

Fotó: shutterstock.com/pathdoc

Csakhogy egyelőre a Jobbik-média manipulál. A kormányszóvivő ugyanis nem azt mondta, hogy járt ilyen bemutatón, hanem azt, hogy látott ilyen demonstrációs anyagot.

Óriási különbség.

Hanggenerátor-bemutatót ugyanis bárki láthat, aki a világhálón rákeres erre a témára. Egy kormányszóvivőnek pedig munkaköréből adódóan kifejezetten feladata, hogy ismerje a különböző manipulációs technikákat.

A médiának ellenben az volna a feladata, hogy tisztességesen, a valóság egészét kibontva tájékoztassa közönségét.

Ez az N1 TV-nek és az Alfahírnek nem sikerült. Nem csak azért, mert a „láttam ilyen demonstrációt” félmondatot hamisan „részt vett olyan bemutatón” állítássá ferdítették, hanem azért is, mert az N1 TV a titokban készített hangfelvétel feliratozásából tudatosan kihagyta Kovács Zoltán azon megjegyzését, mely szerint a hanggenerátor egy rémisztő tendencia része. Márpedig a kormányszóvivő ezt is mondta, tisztán hallható a hangfelvételen.

A Jobbik-média hírgenerátorai tehát a semmiből igyekeznek könnyedén leleplezhető, átlátszó manipulációval az MSZP által a 2002-es választási kampányban felhabosított „köteles beszédhez” hasonló ügyet gyártani. Ilyen furcsán „magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel” – amint a lelkét, arcát vesztett, hamis hangokat generáló egykori nemzeti párt plakátjai hirdetik – kergetik elszántan a hatalom délibábját. De a látomás egyre távolodik tőlük.