Bár mára teljesen érdektelenné vált, azért rögzítsük a hírt: bő 17 év után megszűnik a jellemzően kocsmai és piactéri pletykákra, valamint bulvárhírekre alapozott, altesti szellemeskedéssel kombinált magyarellenesség egyik média-zászlóshajója, a Heti hetes című prolishow.

Az 1999 szeptemberében az RTL Klubon indult műsor célja az akkoriban magára találó, öntudatra ébredő, fejét fölemelő Magyarország felívelő pályára állásának megakadályozása volt manipulatív eszközökkel. Ennek érdekében humornak álcázott demagóg balliberális politikai agymosást folytatott olyan részvevőkkel, mint a sótlan, savanyú, minden humorérzék híján lévő Farkasházy Tivadar, a közéleti kérdéseket látszólag befogott orral, kesztyűben és csipesszel megközelítő, valójában balra kacsintó és jobbra fintorgó Havas Henrik, a kreativitását és szellemességét valahol a rendszerváltozás forgatagában elveszítő Gálvölgyi János, de az egyébként tüneményes Hernádi Judit színművésznő – lelke rajta – sem érezte intellektuálisan és erkölcsileg kínosnak a szerpelést a Sas-kabaré konkurenciájának is tekinthető produkcióban.

A szereplőgárda folyamatosan változott, felbukkant a magát politikán fölül álló művésznek láttatni szerető, de valójában fáradt izzadságszaggal folyamatosan a konzervatív többséget provokáló Alföldi Róbert rendező, az egykori Napkeltében műsort vezető Verebes István színész-dramaturg, majd a végstádiumban Para-Kovács Imre szélsőbaloldali perifériahős, Papp Réka Kinga anarchista közéleti izgága is, hogy csak néhány nevet említsünk.

Így csordogált tehát a műsor közel két évtizeden keresztül, eleinte elaggó bolsevikok lelkes rötyögésétől kísérve, később – előbbiek fogyatkozása okán – egyre csökkenő érdeklődés mellett. Farkasházy és Gálvölgyi – szegények – végig kitartottak, úgy hittek az ügyben, mint Rajk László a kommunizmusban és a pártban az akasztófa alatt. És végül szemlátomást ők sem értik, hogy mi történik körülöttük.

Az ember néha-néha meg is sajnálná a megráncosodott, kedvetlenné vált szárszói nyaralótulajdonost és társait, akiknek valamikor az 1990-es évek közepén, a számukra végtelen boldogságot jelentő balliberális paradicsomban megállt az órájuk. De aztán a szánalom felszabadult sóhajjal kísért kárörömmé változik, mert aligha lehet elfelejteni, milyen nagy károkat okozott ez a tendenciózusan hamis és cinikus, az RTL Klubról idővel az RTL II-re költöző propagandaműsor a magyar újjáépítés ügyének.

A Heti hetes az áporodott, kisstílű, intellektuálisan töpörödött, erkölcsileg rongyos múltat képviselte. Az irigységet és a bosszúvágyat stimuláló kültelki szellemeskedése végső soron egyetlen célt szolgált: mindenáron szembefordítani árnyalt világlátásban nem jeleskedő, gyomorvezérelt életet élő polgártársainkat az egészséges, Magyarországot és az egyetemes magyarságot fölemelni akaró jobboldallal.

Nos, úgy tűnik, ezen összeszorított fogú, el- és megkeseredett akarat ezennel piaci alapon csatát vesztett. Időközben ugyanis megváltozott a világ, a munkásőr-humor rajongói fogyatkoznak, a dogmatikus, ugyanakkor fantáziátlan kisszerűség már nem menő, és nem is vicces. Tele lett a nemzet hócipője Farkasházyékkal, ezért az érdektelenségbe fulladt Heti Hetes megszűnése miatt nem ejtünk krokodilkönnyeket.