„A mai médiának celebre azért van szüksége, mert közvetett módon reklámhordozásra alkalmas, viselkedésminták közvetítője, öltözködésben, beszédben, életmódban, attitűdökben.”
(Tari Annamária)

Hirdetés
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakozók demonstrációján a Margit híd pesti hídfőjénél 2022. július 12-én

Nyilvánvalóan nem foglalkozhat minden híradás a szomszédunkban folyó háborúval vagy a válsággal Nem szólhatnak a hírek csakis az adónemi változtatásokról és az ezek ellen megindult tüntetéssorozatról. Csakhogy azok a történések, amelyek ezek közé a hírek közé lopakodnak be, úgymond elviszik a show-t. És ezek közül a borzalmak közül még az egyik legszelídebb, hogy Schobert Norbiék Lara nevű lánya „cicit villantott”.

***

A bulvármédia vezető hírei sosem tartoztak azok közé a tudósítások közé, amelyeket az ember gyomra megemészt. Ellenben ezek a hírek pontos lenyomatát adják az adott kornak, akárha borostyánba zárt szúnyogok lennének. Következzék most három ilyen lenyomat, amelyekből összeáll több szempontból is abszurd évünk lenyomata.

A ToiToi-sztár

Óriási visszhangot keltett nemrégiben, hogy a híres énekes Azahriah egy fesztiválon a ToiToi vécé mögött nemi aktust létesített egy rajongójával. Az esetet onnan tudhatjuk, hogy lesivideó készült róla, ami bejárta a közösségi oldalakat. Istenem, mondhatnánk, van ilyen, hiszen a rákendroll nem egy tánc, hanem egy stílus. S valljuk be, a régi nagyok közül is elég sokan tudnának mesélni hasonló sztorikról. Csakhogy nem ez a döbbenetes a hírben.

Korábban írtuk

Hanem, hogy a lány, Budai Laura azóta sztár lett. Vagy celeb. Vagy nevezzük, aminek akarjuk. A közösségi oldala pörög, hivatalos rajongói lettek, podcast készült vele, és így tovább. S nagyon úgy tűnik, hogy a 20 éves egykori Azahriah-rajongó erre komoly pályafutást tud majd építeni. Azon se lepődnék meg, ha néhány héten belül előállna egy „saját” dallal, amit aztán egy „saját” ruhakollekció követ. Valljuk be, ehhez képest az, hogy valaki egy valóságshow-ban szerepelve tesz szert országos ismertségre, már minőségi ugrás. 

Teaéjjeles szeánszozók

Hasonlóan elmét borzoló történet Sáfrány Emese és VV Anett története. Hogy kik ők? Nos, Anett „vezetéknevéből” kikövetkeztető, hogy egy valóságshow-ból indult a celebbé válás felé. Emesére sajna nekem is rá kellett keresnem, s a keresés eredménye szerint magyar fotómodell és légtornász, valamint természetesen valóságshow szereplő. Régebben persze pornófilmeket forgatott, s művészneve alapján már többen felkaphatják a fejüket: ő Aleska Diamond. 

No, ez a két retró new age virággyerek egy éjszakai teaszeánszon vett részt, melynek során egyes résztvevők tudatmódosítókat fogyasztottak. Ennek végeredménye az lett, hogy Anettet másnap eszméletlen állapotban, meztelenül, súlyos sérülésekkel a testén találták meg. A fiatal nők saját bevallásuk szerint azért mentek a szeánszra, hogy gyógyuljanak és megtalálják a lelki békéjüket. Nyilván ehhez nem találták elégnek valamely vallás tanait, s még nyilvánvalóbb, hogy a fenti célból nem sűrűn látogatták a pszichiátereket sem, hiszen ők, bár kimondatlanul, de azt vallják, hogy a lélek akkor gyógyul, ha tudatmódosító szerekkel deformáljuk.   

Freak show, mint tüntetés

Külön fejezetet érdemel az a katás tüntetéssorozat, amelynek első néhány turnéállomásán még csak-csak megjelentek az elégedetlen katás vállalkozók, ám látva az ott felsorakozott vándorcirkuszi mutatványosokat, idejekorán sarkon fordultak és hazaballagtak. Magamutogatók alatt elsősorban az ellenzéki pártok szócsöveit értem, akik első körben teljesen rátelepedtek a tüntetésekre, hogy a későbbiek során populáris szólamaikkal az eszkaláció határáig hergeljék a tömeget. Isteni szerencsének, valamint a kivezényelt rendőrök lélekjelenlétének köszönhető, hogy (egyelőre) nem történt tragédia. 

A furcsa hangadók mögött kisvártatva megjelentek azok a még a párttagoknál is furcsább pszeudo-aktivisták, akiknek köszönhetően Sas kabarévá süllyedt a demonstráció. Ilyen volt például az Éjjel-nappal Budapest nevű fiatalosch trash sorozat „sztárja”, aki meglehetősen módosult tudatállapotban hergelte a rendőrsorfalat. Hozzá hasonló, mondhatni sziámi ikerként tűnt fel egy újabb hölgy, aki azért ment el a katás tüntetésre, merthogy ő leszbikus, és különben is, a rendőröknek ötcentis f…szuk van. De megemlíthetnénk még az ismert anarchoszindikalista noÁrt, aki félperces kisvideókban próbálta elmagyarázni az éppen zajló eseményeket az otthon maradóknak, ám sajnos ő sem értette, hogy éppen hol van, és mit csinál.

***

A tinédzser és a huszonéves korosztály jelentős százalékban norma- és hatalomellenes (vö. kormányellenes). Így volt ez régen, így van ez ma, és valószínűleg holnap sem lesz ez másképp. 

Csakhogy amíg a hatalom vagy a társadalmi normák elleni igazságos vagy igazságosnak vélt lázadás formai megvalósítására a huszonéves Orbán Viktornak Lech Wałęsa volt a követendő példa, addig a mostaniaknak példakép gyanánt Budai Laura, Aleska Diamond és noÁr jut.

Szomorú.