Fotó: Demokratikus Koalíció Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

Az 1956-os mártírok – köztük Nagy Imre miniszterelnök – újratemetésének emléknapján Dobrev Klára azt írta: „a mi feladatunk maradt, hogy megtaláljuk azokat a kapcsokat, amelyek összekötik a magyarságot, mindezt politikai rokonszenvtől függetlenül”, majd úgy összegzett, hogy „ezt a cseppet sem csekély felelősséget Nagy Imre rakta a vállunkra” – mármint a Gyurcsány házaspár vállaira is.

Tudvalévő, hogy az egykori nagykereskedő, Odescalchi villáját Dobrev Klára nagyapja, Apró Antal elvtárs „a dolgozó magyar néptől” kapta többek között azért, mert aktív közreműködője volt Nyers Rezsővel együtt Nagy Imre elítéltetésének és felakasztatásának. Unokája, Dobrev Klára Gyurcsány Ferenccel és közös gyermekeikkel ma is a Szemlőhegyi úton lakik. 

Dobrev Klára tehát pazar kastélyát többek között annak is köszönheti, hogy Nagy Imrét „sikerült” kivégeztetni, most mégis azzal hozakodik elő: ő tulajdonképpen a mártír miniszterelnök egyik szellemi örököse, akinek ezt a nagy felelősséget Nagy Imre rakta a vállára.

Korábban írtuk

Mit szól a Nagy Imre felelősségét magáénak valló, sőt nyilvánosan azzal kampányoló Dobrevék viselkedéséhez Kádár János Szovjetunióval kapcsolatos közvetlen tanácsadója, Thürmer Gyula? 

– Elvtelen és tisztességtelen viselkedés! Csak azért nem használok erősebb jelzőket, mert hölgyről van szó – mondja Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke. – Még 1985-ben, amikor Kádár János először találkozott Gorbacsov elnökkel Moszkvában, sok egyéb között szó esett az 1956-os forradalomról is. Történelmi tény, hogy akkor Kádár azt mondta a Szovjetunió első emberének: “Ide figyeljen Gorbacsov elvtárs, ha megköveznek, akkor is azt mondom, Nagy Imre nem volt ellenforradalmár.” Hogyan és miért kapcsolódik ez a mához? Nagy Imre nem szétzúzni és felszámolni akarta a szocializmust, sokkal inkább reformálni. Tehát nem akart kapitalizmust! Ugyanakkor Dobrev Klára meg Gyurcsány Ferenc a kapitalizmus, a  liberalizmus és a pénz elkötelezett hívei és kiszolgálói. Ha valakinek, akkor nekik egyáltalán nincs semmiféle alapjuk arra, hogy önmagukat bármiben is Nagy Imréhez hasonlítsák, illetve az örökségét kisajátítsák maguknak és a pártjuknak. 

Fotó: Somfai Sándor, Magyar Demokrata
Fotó: Somfai Sándor, Magyar Demokrata

– Hasonlóképpen, ebben a szerepben az MSZP sem tetszeleghetne, hiszen a miniszterelnököt az elődpártjuk ítélte el, amelynek tagja volt például Lendvai Ildikó, Gyurcsány Ferenc, Korózs Lajos és sokan mások, akik a mai napig kezüket tördelve koszorúznak és hivatkoznak a kommunista Nagy Imrére. Az emlékét kisajátították, de az ideológiát szemétre dobták. 

– A politikus mindig eldönti, mivel lép a nagyközönség elé. Gyurcsányék most ezzel a dicstelen és hazug viselkedéssel hozakodtak elő, de remélem, hogy a politikára érzékeny emberek véleményt mondanak majd arról, kellenek-e nekik ilyen hiteltelen, hazug figurák. Mi azt tanácsoljuk, ne adjanak bizalmat, ne szavazzanak rájuk. 

– Mondhatják erre, hogy önből az irigység beszél, hiszen amíg ők jó pénzért szerepelhetnek a nyilvánosság előtt, sőt némelyik milliárdos, aközben Thürmer Gyula csak egy csóró, kis párt elnöke – mit ér az ideológiával? 

– Nem jó az a világ, amelyik csak a pénzre épül, mert az korrupcióhoz és tisztességtelenséghez vezet. Láthatjuk szinte naponta. A Munkáspárt nem cseréli el más divatosabb színűre a vörös inget. Mi kitartunk az elveink, a szegény emberek mellett. Hiába lenne három nagykabátom meg két bundám, ha egyszerre csak egyet tudok magamra venni. Sajnos az elvtelen gazemberek  nem így gondolkoznak. 

Thürmer Gyulával a Demokrata június 24-i, szerdai számában kétoldalas interjút olvashatnak.