A Magyar Demokrata stábja az elmúlt hetekben többször is készített riportot vidéki településeken. Többek között Heves-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Tolna-, és Csongrád megyei falvakban, városokban jártunk, köztük hátrányos helyzetű régiókban levő, pár száz lelket számláló helységekben. Mindenhol barátságos, kedves fogadtatásban volt részünk. Jó volt rácsodálkozni arra az életszemléletre, amelynek középpontjában a tenni akarás, az önállósodásra való törekvés áll. 
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az általunk meglátogatott magyar falvak lakói – dacolva földrajzi helyzetükből adódó kedvezőtlen adottságaikkal – nem akarnak többé kiszolgáltatottan, segélyekből élni! Lehetőségeket keresnek a kitörésre, és a boldogulásra, élnek a kínálkozó alkalmakkal. Feltalálják magukat. 

A Heves megyei Bodony önkormányzata például saját sertéstelepén kínál biztos és hosszú távú munkalehetőséget a falu közmunkásainak. A borsodi Göncruszkán a helyi – kisebbségben levő – református gyülekezet tagjai saját méhészetükben, önkéntesként szorgoskodnak azért, hogy az újranyitott óvodát és általános iskolát fenn tudják tartani. Osztályaikba fogyatékkal élő-, cigány-, és speciális nevelési igényű gyerekek is szép számmal járnak, akik jól megférnek az ilyen jellegű hátrányokkal nem rendelkező osztálytársaikkal. 

Követendő példát nagyobb városokban is szép számmal láttunk. A Tolna megyei Bonyhád egyik gimnáziuma például felkerült az Oktatási Hivatal azon büszkeséglistájára, amelyen a kiváló pedagógiai fejlesztő munkát végző intézmények szerepelnek. Az itt tanuló, gyakran hátrányos helyzetű diákok ugyanis évek óta olyan kiváló eredményeket érnek el az országos tanulmányi versenyeken és kompetencia-méréseken, amelyeket családi hátterük egyébként nem tenne indokolttá. Szeged környékén munkatapasztalattal nem rendelkező fiatal munkavállalók, ingyenes képzés kertében juthatnak piacképes tudáshoz a nonprofit szférában. 

Az utóbbi években valami megmozdult a vidéki településeken. Az itt élő emberek a közösség erejével, és erős akarattal kovácsolnak előnyöket a hátrányokból. Orbán Viktor miniszterelnök, április elején levélben kereste fel az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések polgármestereit, amelyben arról írt, hogy: „Magyarország számára különösen fontosak apró falvaink és kistelepüléseink. Azért dolgozunk, hogy megtarthassák bölcsődéiket, óvodáikat és iskoláikat…Személyesen is fontosnak tartom, hogy minden kistelepülés megőrizze az önállóságát. Ezt támogattam eddig is, és ezt fogom támogatni a jövőben is”. 

A kormány 2018 után – a Modern Városok Program mintájára – meghirdeti a Modern Falvak Programot is, amelynek célja a kistelepülések további fejlesztése és megerősítése. Nincs kétség afelől, hogy az életrevaló helységek, megérdemlik az erkölcsi és az anyagi támogatást!