Szombati hír: sajtótájékoztatón jelentették be, hogy választási csalásra hivatkozva a DK az egész választási eredményt megtámadja a Kúriánál. A vélt csalásokra példaként hozták fel Varju László körzetét Újpesten, ahol volt olyan szavazókör, ahol Varju 244 szavazatot kapott egyéniben, ugyanakkor listán a DK nulla szavazatot kapott.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Néhány kérdés segítségével értelmezzük ezt az állítást.

A DK megbízottja ott volt-e a szavazókörben? Ha nem, miért nem? Nem is küldtek ilyet, vagy elfelejtett elmenni?

Ha a DK megbízottja ott volt, részt vett-e a szavazatok megszámlálásában? Ha nem, miért nem?

Ha a DK megbízottja ott volt, aláírta-e a választási eredményt megállapító jegyzőkönyvet? Mivel nem értesültünk arról, hogy ott volt, de az aláírást megtagadta, azt kell feltételeznünk, hogy vagy nem volt ott, vagy aláírta. Utóbbi esetben vádolják-e őt is választási csalással? Pontosításul: a DK által megfogalmazott cselekményt, ha megalapozottnak bizonyul, a törvény letöltendő börtönnel rendeli büntetni. A DK megtette-e a feljelentést a saját megbízottjával szemben?

A kérdéses, 11. számú egyéni választási kerületben harminc párt indult (többek között az LMP, Jobbik, Momentum), közülük huszonkilenc ellenzékinek tekinthető. Mivel közülük többnek a képviselője aláírta a választás eredményét megállapító jegyzőkönyvet, a DK őket is választási csalással vádolja-e? Megtette-e ellenük a feljelentést?

Ha a DK hazudik – ami jelenleg a legvalószínűbbnek tűnik –, a bűncselekménnyel vádolt választóköri pártmegbízottak megteszik-e a feljelentést rágalmazásért?