Saját oldalán azt írja dr. Kulja András, hogy „pszichiáter rezidensként kezdte, majd sebészetre váltott”. A rövid és kétértelmű fogalmazásból arra is következtethetünk, hogy egy szakvizsgázott sebésszel van dolgunk. Akkor miért érdekes mégis a pongyola bejegyzés? Mert egy durva csúsztatásra derít fényt, annak a nyilvános, tiszteletlen, főként lejárató levélnek a tartalmát illetően, amelyet az elmúlt 40 év alatt 15 ezer műtétet elvégző professzornak, volt EMMI-miniszternek, dr. Kásler Miklósnak írt a közelmúltban, nem szakmai okokból, inkább feltűnési viszketegségből.

Hirdetés

A kórházi műtők klímáinak meghibásodásáról szóló, a professzort alaptalan vádakkal ostorozó, egyértelműen politikai célú gondolatkezdeményben a következőket írja az alig néhány esztendeje végzett és jelenleg sem szakorvos Kulja kioktató stílusban a Széchenyi-díjas Káslernak:

„Műtét közben nem csak a beteg verejtékezhet, hanem a sebész is […] Sajnos nekem is volt alkalmam 40 fokos műtőben operálni, tudom milyen, amikor gyöngyözik a sebész homloka, amikor a gumikesztyűben fél deciliter verejték gyűlik össze és amikor egész műtét alatt azon retteg a sebész, nehogy a homlokáról csak egy csepp verejték is a hasüregbe cseppenjen, mert tudja, hogy minden egyes csepp verejték baktériumok millióit tartalmazza.”

Kulja doktor bár kétszer is nagyképűen hivatkozik saját magára mint sebészre, aközben még egyszer sem volt az – mind a mai napig. Ezzel pózőrködő levelében akaratán kívül fedi fel hazugságát, amikor sebészként tetszeleg, noha csak rezidens, illetve szakorvosjelölt. Ez pedig, izzadsággal teli gumikesztyű ide vagy oda, szimpla szakmai és orvosetikai bűn, amely az emberek orvoslásba vetett bizalmát gyengítheti. 

Korábban írtuk

Ráadásul Kulja úr még arra is nagyon büszke, hogy az ő orvosi tanácsokat osztogató TikTokján 10 és 100 ezreket tájékoztat tűpontosan egészségügyi kérdésekben. Annyira is ért mindenhez, legalábbis a szavak szintjén, a tartalomgyártó és egészségértési doktor, hogy még Katalin hercegnő daganatos betegségét is megszakérti, csak szerepelhessen valamelyik tévében. Fantasztikus képességre vall arról beszélni, amit nem csinál.

Miben hazudik – a Magyar Péter-gárdában nem újdonság – és mivel vezeti félre a gyógyulni vágyó betegeket, illetve politikai táborát, akár népi vásárokon a hasbeszélő a rábámulókat? Elsőként azzal, hogy levelében azt állítja, neki is volt alkalma 40 fokos műtőben operálni. Ezzel szemben neki nemhogy 40 fokos, de még 20 fokos műtőben sem lehetett alkalma hivatalosan operálni, mert a rezidens szakorvosi felügyelet nélkül legfeljebb takaríthat, vagy segédkezhet a sebész mellett, amiből persze tanul, hogy idővel sikeres vizsgát tehessen. Tudtommal Kulja úr ilyen vizsgát ősszel tehetne le. Világos tehát, hogy felügyelet nélkül – ami a nyílt levelében nem szerepel – operációt soha sehol hivatalosan nem végezhetett.

Ugyanis törvény írja elő azt, hogy csak szakvizsgával rendelkező sebész operálhat önállóan, míg a rezidens kizárólag szakorvosi felügyelet mellett végezhet bármiféle beavatkozást. Ha a rezidens felügyelet nélkül végez operációt, azért nem csak az elkövető, de az intézményt vezető orvos is büntetőjogi felelősséggel tartozik. Itt nem uniós képviselőségre megy ki a játék, Kulja úr, az orvoslás a magafajta újsütetű politikusok nyavalygása ellenére is egy másik kávéház.

Örömmel értesültünk az ön Tisza párti írásos bemutatkozójából arról is, hogy az egészségügyi rendszer reformjának előkészítését tűzte ki célul uniós parlamenti munkájában. Nemes cél, amiből az is következik, hogy önnek mindenkinél jobban kellene tudnia azt is, mi a különbség a szakvizsgázott sebész meg a rezidens között. Ha esetleg mégsem tudná (ami egy orvos esetében elképzelhetetlen), akkor javaslom a sebészeti szakvizsga skill (gyakorlati), illetve szóbeli és elméleti feltételeinek áttanulmányozását, figyelemmel a vonatkozó 22/2012. (IX.14.) és az azt módosító 28/2022. (VIII. 25.) számú rendeletekre. Különben ott találhatja magát a DK-s Kunetz Zsombor, az MSZP-s Korózs Lajos, meg a párbeszédes Szabó Tímea hasbeszélők triójában, akik szintén gyakran szakértenek arról, amihez nem konyítanak. Az orvoslás nem politikai kategória, nem kuruzslás, nem TikTok-cirkusz, mert csak egészségmenedzseri meg egészségértési hablatytól még egyetlen műtétre szoruló vese- vagy szívbeteg sem gyógyult meg és egyetlen tbc-s sem kapott új tüdőt.

Kulja úr ráadásul egy nemzetközileg elismert, kitüntetett, vele ellentétben 15 ezer műtétet végzett professzort támad tiszteletlen, azaz tahó módon. De említhetném itt a 10 ezer műtétet levezényelt, 97 éves, szintén Széchenyi-díjas Perner Ferenc professzor urat (a Magyar Demokrata 2023. IX. 6. számában írtunk róla), aki nemhogy nem klimatizált műtőben végezte el az első hazai sikeres veseátültetést 1973-ban, de még a balesetben elhunyt donor veséjét is a saját autóján vitte át a baleseti kórházból az Üllői úti klinikára. Ilyen csodákat és embereket sértegetni, a hazai sebészetet kigúnyolni, a kórházi műtők szokatlan hőségtől meghibásodott klímamasinái miatt politikai hazardírozás, az egészségügyi állapotok tudatos rombolása.

A hippokratészi eskü első sora így hangzik: „esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok”. Hát ettől Kulja úr olyan messzire került, mint Magyar Péter az igazmondástól. Mit lehet ehhez hozzátenni? Talán az 1839-ben Bécsben végzett magyar sebészlegenda, Balassa János híres mondásának szintén első sorát: „Másoknak, nem önmagának élni, ez képezi az orvos lényegét”.

És nem hazudozással másokból élni.

Utóirat: Ha a cikk szerzője valótlanságokat állít, akkor dr. Kulja András álljon elő a minden kórházban kötelezően vezetett Műtéti Naplóval, amelyben valamennyi beavatkozás ideje, módja, jellege, személyzete és orvosa név szerint hivatalosan és kötelezően szerepel. Azonnal megkövetem.