Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

„Az euró hiba volt” – A Magyar Nemzeti Bank kilépési mechanizmust szorgalmaz címmel közölt cikket a Huffington Post olasz kiadása a Financial Times beszámolójára hivatkozva, miszerint Matolcsy György jegybanki elnök a közös valutáról mint „francia csapdáról” beszél. A cikk szerint az Európai Központi Bank új elnöke, Christine Lagarde első beszédének napján Matolcsy elnökének szavai zajt kelthetnek, miután egy kilépési mechanizmus bevezetését is felveti az „eurócsapda” miatt. A Huffington Post itt utal arra, hogy az olasz fősodratú politikában is fölmerült a magyar javaslathoz hasonló megoldás. A lap idézi Matolcsyt arról is, hogy meg kell szabadulni attól a „káros dogmától”, amely szerint az euró volt a következő „természetes” lépés Nyugat-Európa egyesülése felé. A közös európai valuta egyáltalán nem lehetett sikeres, mert az előfeltételek szinte egyikét sem teljesítették. A cikk fő üzenete, hogy a csatlakozó országok reálgazdasága sosem tudott közel kerülni a megcélzott közösség gazdasági szintjéhez.

Goran Knezevic szerb gazdasági miniszter Budapesten tartózkodik, hogy részt vegyen Belgrád és Budapest Közös Gazdasági Együttműködési Bizottságának ülésén – tudósított november 12-én az olasz Agenzia Nova hírügynökség. A szerb sajtó szerint – írják – a miniszter a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel való találkozón elnököl. Az ANSA olasz hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a magyar ipari termelés volumene szeptemberben meglepetést is okozva, új erőre kapott, jóval meghaladva az előzetes várakozásokat: a munkanapokhoz igazítva 9 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Ezt már az Erste Group Research feljegyzésére hivatkozva írja a hírgyűjtő portál, a magyar statisztikai hivatal friss adatai alapján.

Magyarország stratégiai szövetségre törekszik Oroszországgal és Törökországgalcímmel november 8-án cikket közölt Deutsche Wirtschafts Nachrichten német gazdasági lap, amely szerint Orbán Viktor kormányfő jelentősen bővíti kapcsolatait a két meghatározó hatalommal. Azt is írják, hogy Magyarország jelenleg az egyetlen ország Európában, amely megfigyelői státuszt kapott a Türk Tanácsban.