Sokat elmond az ellenzéki szavazók lelkiállapotáról a szerdai Megbeszéljük című rádióműsor. Nemcsak hogy nem reménykednek a kormányváltásban, de – Bolgár úrral az élen – még el is ismerik, hogy ők bizony nem bíznák az ellenzékre az országot. 
 


Képernyőfotó: YouTube.com

Tanulságos volt meghallgatni a Klubrádión a Megbeszéljük szerdai adását. A Nagy Ellenzéki Visszalépések Napján – amikor Juhász Péter, az Együtt elnöke bejelentette, hogy az Együtt teljesen esélytelen jelöltjei több körzetben visszalépnek – a balliberális hallgatók az ellenzéket korholták, Bolgár György műsorvezető pedig mély depressziójában őszinteségi rohamot kapott. 

Rögtön az első hallgató kijelentette, az összes ellenzéki párt a Fidesz trójai falova, tehát aki az ellenzékre szavaz, az a Fideszre szavaz. Többen az LMP-t bírálták. Volt, aki azért, mert visszalép néhány körzetben, mások azért, mert nem lép vissza. Van olyan ellenzéki hallgató, aki egyenesen azért szurkol, hogy az LMP essen ki a Parlamentből. 


– Ha az ellenzéki erők nem tudnak megegyezni a visszaléptetéséről, akkor hogyan képzelik, hogy kormányra kerülve meg tudnak egyezni fontos ügyekben? Hogyan kormányoznák így az országot? – tette fel a nap kérdését Bolgár úr a tőle szokatlan őszinteséggel. 


Egy hallgató azzal próbált lelket önteni Bolgár úrba, hogy szerinte az utolsó napokra várható egy nagy Simicska-bomba. Bolgár úr kedvtelenül azt válaszolta, hogy szerinte erre már nincs idő, „nem tud végigfutni a társadalmon” a bomba hatóereje. 


– Az ellenzéki oldal képtelen egymással megegyezni. Hogy a francba adjuk oda ezeknek a kormányzást? – ismételte meg egy hallgató Bolgár úr kérdését, aki erre csak annyit tudott válaszolni: „Abból kell főznünk, ami van.” 


– Elveim ellenére a Jobbikra fogok szavazni, ha csak Bolgár úr meg nem győz – jelentette ki egy budapesti hallgató. Mint elmondta, szerinte ez a választás már eldőlt, maximum a Fidesz kétharmadát lehet megakadályozni, arra pedig csak a Jobbik képes. Bírálta a baloldali ellenzéki pártokat, akik „folyton veszekednek, és csak az érdekli őket, hogy bejussanak a Parlamentbe”. Bolgár úr figyelmeztetett, Budapesten a Jobbikra nem érdemes szavazni, mert minden jelöltje esélytelen. A Jobbik listájára leadott szavazatnak pedig szerinte azért nincs értelme, mert a Jobbik egyedül úgysem nyerhet választást. Ha valakivel koalícióra kell lépnie, akkor a Fidesszel fog, és nem a baloldali pártokkal.

A hallgató elégedetten köszönt el, meggyőzték őt az érvek. 


– Bolgár úr, ne aggódjon, hogy az ellenzék nem jut be a parlamentbe. Ha rajtam múlna, egyikük sem kerülne be. Ugyanis nem érdemlik meg, mert képtelenek összehozni egy masszát, amely leválthatná a kormányt. Ha kormányra kerülne az ellenzék, úgyis csak egymást marnák – próbálta nyugtatni Bolgár urat egy férfi. 

Bolgár úr a műsor végén kifejtette, biztos benne, hogy a választások után az ellenzéket sok kritika fogja érni, mert „ez így nem mehet tovább”. 

A teljesen kedvét vesztett Bolgár úr azt is kijelentette, hogy a taktikai szavazás nem fog működni, mert „olyan élesek a pártok közötti ellentétek, hogy egy jobbikos nehezen szavaz az MSZP-re, és egy MSZP-s nehezen szavaz a Jobbikra.” 


Egy valamit nem értünk: ha annyira tombol a diktatúra Magyarországon és rendszerváltó hangulat van, mint ahogy azt a Klubrádióban naponta többször sulykolják, akkor mi akadályozza meg az ellenzéki szavazókat abban, hogy átszavazzanak egy másik ellenzéki jelöltre? Lám, már a Klubrádió hallgatói sem látják hitelesnek és kormányképesnek az ellenzéki pártokat. Innen már csak egy lépés, hogy beismerjék, az Orbán-kormánynak nincs alternatívája.