Fotó: Hárfás Zsolt
Hirdetés

A nemzeti érdekeket szolgáló Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői évek óta ugyanazt mondják. Szerintük a megújuló energiaforrások még erőteljesebb fejlesztésének köszönhetően nem lesz szükség a két új, VVER-1200 típusú blokk kapacitására, sőt nem is kell a villamosenergia-igény növekedésével számolni, hiszen jelentősen csökkenthető a hazai fogyasztás. A valóság erre ismét rácáfolt.   

Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút rendszerterhelési csúcs.

2019. december 4-én 16 óra 45 perc körül újabb, történelmi hazai rendszerterhelési csúcs született 7099 MW (15 perces) értéken, amelyből az import 2362 MW volt. Az új csúcsérték 173 MW-tal több, mint a január 23-i történelmi csúcs! Sőt, december 4-én délután 16 óra 41 perc körül a pillanatnyi rendszerterhelés értéke még magasabb lett, a 7148 MW értéket is elérte! 

Az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján ennél magasabb negyedórás átlagcsúcsértékre még nem volt példa Magyarországon. A gazdasági szereplőknél az év végi hajrá eleve magasabb villamosenergia-fogyasztást eredményez a karácsony előtti hetekben. Ehhez hozzáadódik a hideg időjárás miatt a fűtés és az ünnepi díszkivilágítás okozta megnövekedett áramfelhasználás is. 

Érdemes ismételten megjegyezni, hogy a két új paksi blokk beépített teljesítménye csak 2400 MW lesz, tehát Paks II. Atomerőműre már most is nagy szükség lenne. A csúcs idején a hazai villamosenergia-fogyasztókat öt szomszédos országból származó import segítségével lehetett csak százszázalékosan ellátni. 

Forrás: MAVIR
A történelmi csúcsnak már megvolt az előszele: december 4-én délután 16 óra 41 perc körül a pillanatnyi rendszerterhelés értéke 7148 MW-ra adódott

Ráadásul még nem is érkezett meg az igazi, zord téli időjárás hazánkba. Bizonyára a következő napokban, hetekben újabb és újabb rendszerterhelési csúcsok fognak születni. A számok nem hazudnak: Magyarország már most is nagyon kiszolgáltatott helyzetben van és ez a jövőben tovább fokozódik majd a kieső alaperőművi kapacitások miatt. 

A hazai rendszerirányító, a MAVIR nettó üzemirányítási mérésének (15 perces) adatai alapján az új csúcs időszakában az atomerőmű 1940 MW, a szén 580 MW, a gáz pedig 1523 MW teljesítményt biztosított. A szélerőműveknek „jó napjuk volt”, hiszen a történelmi csúcs idején mindössze 136 MW teljesítményt adtak a beépített mintegy 270 MW-ból (aktuális KÁT adat), a naperőművek pedig csak elképesztően alacsony, 11 MW-ot biztosítottak a rendszer számára, a csúcsterhelés ugyanis a naplemente után következett be. A többi hazai erőmű mintegy 285 MW teljesítményt képviselt. Érdemes megjegyezni, hogy csak a KÁT rendszerben június végén már csaknem 700 MW volt a naperőművek beépített teljesítménye, amelynek értéke az azóta üzembe helyezett naperőműveknek köszönhetően tovább növekedett.

Az újabb történelmi rendszerterhelési csúcs pillanata

Forrásadat: MAVIR

Az új, történelmi fogyasztási csúcs legfőbb tanulsága szerint ahhoz, hogy a hazai villamosenergia-igényeket és az egyre gyakrabban előforduló csúcsigényeket biztonságosan ki tudjuk elégíteni, ugyanakkor elkerüljük a jelentős villamosenergia-importot, mindenképpen szükség van új, hazai erőművek építésére. 

A hazai ellátásbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárástól függetlenül képesek télen-nyáron, éjjel-nappal és minden másodpercben villamos energiát termelni. A Paks II. Atomerőmű ezt a célt fogja szolgálni, de mellette még számos más erőművet is kell építeni. Csak így tudjuk garantálni a hazai fogyasztók biztonságos villamosenergia-ellátását és megfelelni a klímavédelmi és a versenyképességi céloknak is.

Nem lehet kétséges, hogy a hazai célkitűzéseknek megfelelő, egészséges energiamixben helye van a megújulóknak is, különösen a naperőműveknek, de ezeket reálisan, szakmai alapon kell értékelni, hiszen időjárás- és napszakfüggő energiaforrásról van szó.  

a szerző energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök
Urántoll-díjas, az
atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője


2019. december 5-én, 16 óra 45 perc körül újabb történelmi csúcs született 7105 MW (15 perces) értéken, amelyből az import 2402 MW volt. Ennek pedig már ismét megvolt az előjele, hiszen 16 óra 23 perc körül a pillanatnyi rendszerterhelés a 7150 MW-ot is elérte.