Az ünnep méltósága
Dr. Békeffy Magdolna belgyógyász év közben sok hasznos életmódtanáccsal szolgált a betegségek megelőzése, egészségünk megőrzése érdekében. Ezúttal arról kérdeztük, hogyan tölti ő a karácsonyt. Hiszen a betegek olykor a legmeghittebb családi pillanatokban is a segítségét kérhetik.– Minden család igyekszik bensőségesen megélni advent és karácsony ünnepét. Orvosként van lehetőség az advent kínálta elcsendesedésre, a lelki megtisztulásra az ünnep előtt?
– A mi családunk halmozottan találkozik ezzel a nehézséggel, hiszen a lányommal mindketten a gyógyítást választottuk hivatásul. Sem adventben, sem karácsonykor nem akaszthatjuk szögre a diplománkat, mindketten dolgozunk december 23-ig. A férjem sincs könnyebb helyzetben gépészmérnökként, mert a december számára az év végi hajrát jelenti. Ennek ellenére arra ügyelünk, hogy megtartsuk az ünnepkörhöz tartozó rítusokat. Magunk készítjük az adventi koszorút, és minden gyertyagyújtáskor igyekszünk együtt lenni.
– A munkahelyi év végi hajrá senkinek nem könnyíti meg a készülődést, az ajándékok utáni vadászat, a bevásárlás és a sütés-főzés sok energiát és időt igénylő feladat. Ezen a helyzeten hogyan lehet úrrá lenni?
– Nálunk az ünnepi készülődésnek is bejáratott rendje van, szétosztjuk a feladatokat. Amit lehet, előre bevásárolunk, hogy ne maradjon minden az utolsó percre. Én törekszem arra is, hogy amit lehet, előkészítsek az ünnepi vacsorához, ebédhez. Erre többnyire este vagy éjszaka van időm.
– Az utóbbi évtizedekben egymást váltották a karácsonyfadivatok is. A család követi az új trendeket, vagy ragaszkodik a hagyományaihoz?
– Mi e szempontból is konzervatívak vagyunk. A zöld fára piros és fehér díszeket aggatunk, mint minden évben a lányom születése óta. A régi díszekhez csak azok a horgolt angyalkák csatlakoztak, amelyeket egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam évekkel ezelőtt.
– Gondolom, az ünnepi menü is hagyományos. Van helye az asztalon újdonságoknak is?
– Karácsony este nálunk hagyományosan rántott hal és ecetes krumplisaláta a főétel, utána Triple Sec likőrrel megbolondított, őszibarackbefőttből, körtéből, almából készült gyümölcssaláta a desszert, ami a nagymama kedvence volt. A második és harmadik ünnepen húsleves és töltött káposzta kerül az asztalra, az elmaradhatatlan hókiflivel és krémes süteményekkel.
– Hogy telik szenteste napja?
– Idén szerencsések vagyunk, a lányomnak sem kell ügyelnie a kórházban. Az utóbbi járványos években nem volt részünk ilyen örömben, hiszen Covid-osztályra volt beosztva, ami gyakorlatilag folyamatos ügyeletet jelentett. A szenteste délelőttjét, mint rendesen, a Vakok Batthyány László Katolikus Gyermekotthonában töltjük. Ajándékokat viszünk a gyerekeknek. A Fehér Anna Nővér Alapítvány tagjai megpróbálják pótolni a pótolhatatlan Fehér Anna nővért, ők szervezik meg az ünnepet. Erről soha nem mondunk le, úgy gondoljuk, az ünnep akkor igazán szép, ha másoknak is örömöt szerezhetünk.
– Hogy telik az este?
– Gondolom, úgy, mint a családok többségénél. Énekléssel, gyertyagyújtással, ajándékozással, ünnepi vacsorával. Mindennek igyekszünk megadni a módját, ünneplő ruhával, testben és lélekben megtisztulva. Erre ugyan ma már sokan nem figyelnek, de szerintem ez is hozzátartozik az ünnep méltóságához. Az este az éjféli szentmisével zárul. A hozzánk közeli makkosmáriai Angyalok királynéja-kegytemplomban ez mindig nagyon emelkedett és meghitt esemény. Kívánok minden olvasónknak hasonlóan szép és áldott karácsonyi ünneplést együtt a szeretteivel!