– Milyen anyagokat tartalmaznak az energiaitalok, amik károsak az egészségünkre?

– Alapvetően két ilyen összetevő van, a koffein és a taurin. A legnagyobb problémát az okozza, hogy ezek az anyagok sokkal nagyobb százalékban találhatóak meg az energiaitalokban, mint amire az emberi szervezetnek szüksége van. Ez a mennyiség átlagosan három, négy vagy öt csésze kávénak felel meg.

– Konkrétan milyen egészségügyi problémákat okozhatnak ezek az élénkítők, és mennyi idő elteltével?

– Túladagolás esetén szívritmuszavar, ingerültség, felfokozott idegállapot léphet fel. Az energiaitalok többnyire mesterséges anyagokat tartalmaznak, mert így az előállítása nagyon olcsó. Ezek bevitelénél a máj és vese működési funkciói is károsodhatnak, alkohollal kombinálva pedig kifejezetten veszélyes az emberi szervezetre. Aki rendszeresen napi három, négy energiaitalt elfogyaszt, annál már a hatodik hónaptól megjelenhetnek a szívproblémák.

– Hogyan okozhat függőséget?

– Az energiaitalok csak átmenetileg doppingolnak, ezért ugyanúgy hozzá lehet szokni, mint a kábítószerekhez. Aki napi szinten sok energiaitalt fogyaszt, majd hirtelen leáll, olyan elvonási tüneteket tapasztalhat, mint a remegés, izzadás, ingerlékenység vagy alvatlanság. A koffeintúladagolás gyakori jelenség az egyetemistáknál vizsgaidőszakban, nálam is előfordult egyszer.

– Mit javasol a túladagolás elkerülésére?

– Tudatosan oda kell figyelni az egészségünk megőrzésére. Ez az egyetlen dolog, amit nem lehet megvásárolni, egy testet kaptunk, ezzel kell gazdálkodni. Elsősorban a sport az, ami a testünk karbantartásához elengedhetetlen és létfontosságú. A futás, az otthoni torna felébreszti a testet, az úszás jó hatással van a szívre és csontozatra. Rengeteg alternatíva közül lehet választani, az a fontos, hogy a rendszeres mozgás is az életünk részévé váljon.

– A sportoláson kívül mivel lehet még élénkíteni a testet?

– Jó minőségű táplálékkiegészítőkkel. Sajnos ma Magyarországon nem tud az ember bevinni annyi vitamint és ásványi anyagot, mint amennyire szüksége lenne a szervezet optimális működéséhez. Továbbra is oda kell figyelni a minőségi táplálkozásra, de számításba kell venni, hogy a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma súlyosan lecsökkent, ezért a napi fogyasztásuk sem elegendő.

– Van természetes energiaital?

– Egyről tudok, ami az Antidopping Bizottság listáján megtalálható, bevizsgált és természetesnek minősített. Ha egy fogyasztó a napi energiaital-mennyiségét ezzel a termékkel helyettesíti, még jótékony hatással is van a szervezetére. Ezt egy olyan amerikai cég gyártja, ami a világ legnagyobb aloevera-termelését bonyolítja le és kizárólag természetes táplálékkiegészítőket forgalmaz.

– Ön hogyan hívná fel a fiatalok figyelmét tudatosabb életmódra?

– Úgy gondolom, hogy ez teljes mértékben a szülők felelőssége. Amíg a szülők nem változtatnak, addig a gyerek sem fog. Megtaníthatják, miért káros a dohányzás, ha ők dohányoznak, a gyerekük is fog. A fiatalkori energiaital-fogyasztás következtében a szív- és érrendszeri problémák húsz-harminc évvel korábban megjelenhetnek az átlagnál. Harmincöt éves kor feletti fogyasztás esetén pedig károsabbak az immunrendszerre.

Győrffy Zsanett