A Sópipa bizonyíték arra, hogy akadhatnak olyan feltalálók, akik próféták lehetnek a saját hazájukban. Budai László és Békefi Imre – az eszköz kifejlesztői – saját egészségügyi problémáikra kerestek gyógyírt. Mindketten sokat szenvedtek a pollenallergiától, Béke Imrét ráadásul asztmás tünetek is kínozták.

– Mindketten tudtuk, hogy a sós tengeri levegő és a sóbarlangkezelés előnyös számunkra – mondja Budai László. – Ám mindkét megoldás idő- és pénzigényes módja a gyógyulásnak. Olyan megoldást, olyan eszközt kerestünk, ami mindig kéznél van, és nem kerül sokba. Ezért fejlesztettük ki a Sópipát, amely mindkét előnyös tulajdonsággal rendelkezett.

Az ötlet megszületését tettek követték: ki kellett kísérletezni az optimális sóösszetételt, meg kellett találni azt a formát, amely a lehető legalkalmasabb a sókristályok védelmére, könnyen tisztán tartható és kényelmesen kezelhető felnőttnek, gyereknek egyaránt.

– Magyarországon rendkívül szigorúak az orvostechnikai eszközökre vonatkozó szabályok – mondja Budai László. – Az engedélyeztetés éppen ezért elég hosszadalmas és költséges, hiszen klinikai tesztekkel kell alátámasztani a jótékony hatást.

A Sópipa megfelelt a vizsgán. Budai Lászlónak kivételesen nem kellett megküzdenie ellendrukkerekkel ahhoz, hogy bebizonyosodjék: találmányuk ugyan nem pótolja a gyógyszeres terápiát, de fokozza annak hatását, sőt prevenciós céllal is érdemes használni. Hiszen a Kárpátok híres gyógybarlangjaiból származó halit ásványi sókristályokat tartalmazó készülék a klinikai tesztek eredménye szerint valóban csökkenti az allergiás tüneteket, megnyugtatja a nyálkahártyát, így fékezi a nyákképződést, mérsékeli a viszketést.

Előnye még, hogy a sótartalomnak köszönhetően az őszi-téli szezonális megbetegedések idején gátolja a betegségek kialakulását, vagy éppen gyorsítja a gyógyulást.

E jótékony hatások annak köszönhetőek, hogy a Sópipa kerámia szűrőin a párás levegővel átlélegezve mikron szinten jutnak el a légúti rendszer minden pontjára a kristályokban 20-22 millió év óta őrzött jótékony hatású anyagok. Ez a sajátos kúra az egészségügyi statisztikák szerint akár 60-80 százalékkal is javíthat mindazok állapotán, akik légúti megbetegedésben szenvednek.

– Kevesen gondolnak rá – mondja Budai László –, hogy a tüdőnket, légutainkat ugyanúgy tisztán kell tartani, mint a bőrünket vagy a hajunkat. Ezért különösen az irritálóan rossz levegőjű, poros városokban élők számára tesz jó szolgálatot a készülék. Hasonlóan nélkülözhetetlen a dohányosoknak, hiszen oldja a hörgőkben, a nyálkahártyán megtapadt lerakódásokat.

A készülék hatásosságát arról is le lehet mérni, hogy már a kezelés elején sikerül felköhögni a lerakódott port, dohányzásból származó kátrányt.

A sókristályok egyébként nem csak légzőszerveink nagytakarítását végzik el, elősegítik regenerálódását is. A Sópipa használatával elősegítjük, hogy szervezetünk minden sejtje elegendő oxigénhez jusson, ennek következménye pedig az, hogy a rendkívül kényes sav-bázis egyensúly könnyebben normalizálódik.

A betegek tapasztalatai azt mutatják, hogy a készülék használata segít a váladék felszakadásában, kiürítésében, így légzésük is könnyebbé válik.

A Sópipa ma már nem csak a magyar betegeknek segít, a világ számos országában forgalmazzák. Akadt vevő a brit királyi udvarban, és XVI. Benedek pápa is kapott ajándékba egy készüléket.

Igaz, Budai Lászlónak és csapatának olykor meg kell küzdenie előítéletekkel, és számolnia kell bizonytalan eredetű és összetételű anyagokkal gyártott kínai, pakisztáni és más keleti termékek konkurenciájával. Ám mint Budai László elmondja, a magyar Sópipa rendelkezik mindazokkal a tanúsítványokkal és klinikai teszteredményekkel, amelyek biztonságot nyújthatnak vásárlóiknak.

Forgalmazóik egyébként a világon szinte mindenütt külföldön élő magyarok, akik nemcsak az eszköz jótékony hatásairól képesek meggyőzni partnereiket, de egyúttal jó hírét viszik hazánknak is.

A Sópipa használata végtelenül egyszerű. Tévénézés, olvasás közben is érdemes „rápipálni” napi 15-20 percre. Rövid idő alatt érezhető a jótékony hatás, többek között abból, hogy a légutak megtisztulása révén a tüdőkapacitás is érezhetően javul. Ennek köszönhetően sok sportoló is használja.

Budai László arra különösen büszke, hogy a pekingi olimpián a magyar csapat minden tagja vitt magával egy-egy címerrel díszített készüléket.

Nagy Ida


A SÓPIPA 5-6 dkg válogatott, a közép-miocén korból származó halit sókristályt tartalmaz. Ez a mennyiség 5 évre elegendő a rendeltetésszerű használattal.

Orvosok, természetgyógyászok és a Sópipát használó betegek véleménye, hogy a készülék napi 10-20 perces használatával nagyon kedvezően befolyásolhatjuk a

– légúti allergiákat

– asztmát

– őszi-téli szezonális megbetegedéseket

– arcüreggyulladást

– dohányzás okozta légúti irritációkat.

„A Sópipával® történő terápiát a legtermészetesebbnek, fiziológiásnak és igen hatékonynak tartom. A sóbarlangok kiváló terápiás hatása szinte mindenki számára közismert. Ezt a hatást felfokozva, közvetlenül a kezünkbe adja a két szellemesen megalkotott terápiás eszköz: a Sópipa® és a bűbájos Sófáni, a gyerekek részére. Megfigyelhető, hogy a Sópipások hangulata rövid idő alatt jó irányba változik, megjelenik optimizmusuk és hitük a gyógyulásban.”

Prof. dr. Török Szilveszter