Anna és Dávid
Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Hirdetés

Főleg legeltető állattartással foglalkozik a Heves vármegyei Mikófalva mellett működő Remény Farm két vendégszerető tulajdonosa, Anna és Dávid. A városi életet 2019-ben maga mögött hagyó házaspár mintegy száz szarvasmarhát tart, angust és a hazánkban őshonos kárpáti borzderest. Szakaszos legeltetést alkalmaznak, ezzel megelőzik a területek kimerülését, elősegítve regenerálódásukat. Emellett bárányt és csirkét is nevelnek, előbbit lábon adják el, utóbbiból feldolgozott termékeket készítenek és értékesítenek. A baromfit hetente vágják. Birtokuk összesen 300 hektáros regeneratív családi biogazdaság, ez lényegileg azt jelenti, hogy

a talajt, a környezetet megújító, kíméletes módszerekkel dolgoznak.

Ennek köszönhetően a Remény Farmról kikerülő élelmiszerek garantáltan egészségesek. Minden bizonnyal ezért választotta Tények ízekre szedve című ismeretterjesztő kampánya aktuális helyszínéül a Heves vármegyei birtokot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

Cáfolni az álhíreket

– A kampány célja, hogy szakszerű, valóságos információkkal cáfolják a hozzá nem értő laikusok által az állattartásról és az állati eredetű élelmiszerekről terjesztett álhíreket. Ezek az élelmiszerek egészségesek, és mivel az ember mindenevő, ezek a mindennapi étkezés részét kell képezzék. A vöröshúsok például vasban gazdagok, a tej pedig kalciumot tartalmaz. Mindenkinek érdeke, hogy az emberek tudatos vásárlók, tudatos fogyasztók legyenek – mondta a rendezvényen Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke, aki maga is állattartó.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

Az eseményen részt vett Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, nem mellesleg gazdálkodó, aki a tojásgyűjtésből és a bográcsban rotyogó gulyás elkészítéséből is kivette a részét. Mint mondta, sikeresnek látja a most már több mint két hónapja futó kampányt, amelynek világhálós felületét (www.tenyekizekreszedve.hu) mostanáig kétmilliónál is többen látogatták meg.

Együnk finomakat!

– A honlapon egyre több fontos információ érhető el például a húsfogyasztás jelentőségéről. Ez azért is szükséges, mert az interneten a valós tények mellett rengeteg álhír terjed, egyre gyakrabban teszik felelőssé például az állattartókat a klímaváltozásért, holott ha nem lenne legeltetés, a természetes úton elhaló és elrothadó fűből nagyságrendekkel több metán szabadulna fel, mint amennyit a szarvasmarhák terhére rónak – mondta Szécsi Zoltán.

Hozzátette, bátran higgyünk a szemünknek, az ízlelőbimbóinknak, és együnk finom ételeket!

Kapcsolódó cikkünk