Mivel a normális csonttömeg az első harminc évben alakul ki, különösen fontos a megfelelő kalciumbevitel gyermek- és serdülőkorban, de időskorban is megnő a kalciumszükséglet, részben azért, mert ilyenkor már nem hasznosul olyan jól, mint fiatalkorban, részben pedig azért, mert a csontok veszítenek a tömegükből. Ugyancsak nagyobb a kalciumigény a terhesség alatt, különösen a harmadik harmad idején.

A kalcium javasolt napi beviteli mennyisége egészséges felnőtt számára 800 milligramm, várandós anyák számára 1000 milligramm. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság ennél is nagyobb mennyiséget javasol: egészséges felnőtteknek napi 1000 milligrammot, változó korban vagy csontritkulásban szenvedő nők esetében pedig akár 1200-1500 milligrammot is. Gyermekeknek 6–12 hónap között 540 mg, 2–10 év között 800 mg, 11–18 év között 1000 mg kalciumbevitelt naponta.

Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalciumszükséglet háromnegyed részét biztosítja a tej, illetve a tejtermékek. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint tejből és tejtermékekből minden nap 3-4 egységet kellene fogyasztani. Egy egységnek 2 dl tej, 1 joghurt, 1 kefir, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt vagy 2 darab kockasajt felel meg.

A számos ajánlás és figyelmeztetés ellenére csökken Magyarországon az egy főre számított tejfogyasztás. Míg öt éve egy ember 170 liter körüli mennyiséget fogyasztott évente, addig ez a szám tavaly 155 literre esett vissza. Ebből az egy főre jutó tiszta tej jelenleg évi 65 liter.

Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy a korábbi évi 140-150 millió literes import tavaly jelentősen csökkent a diszkriminatív árképzést tiló törvényi szabályozásnak köszönhetően.

Kevesebb tejet iszunk tehát, s eközben magas azok száma is, akik nem bírják megemészteni a tejet. Diagnózisuk keveseknek van, tapasztalatuk annál többnek: akár két-hárommillió magyar is szenvedhet laktózérzékenységben, aminek következtében a tej és tejtermékek fogyasztását kellemetlen tünetek kísérik. Ezek közé tartozik a hányinger, a hányás, a puffadás, a hasmenés. Súlyosabb esetben allergiás reakciók, kiütések, ekcéma is jelentkezhet.

A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének munkatársa szerint ezeket a tüneteket a laktóz- vagy tejcukor-érzékenység okozhatja, ami a tejcukrot lebontó laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya miatt alakul ki. A tejcukor a tejben és az egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Ahhoz, hogy a laktóz a bélrendszerben fel tudjon szívódni, szőlőcukorrá és galaktózzá kell szétbomlania. A kettős molekulát bontó enzim hiányakor a tejcukor bontatlanul halad a vékonybélből a vastagbélbe, ám itt már másféle, gázképződéssel járó bontás megy végbe, és ennek eredményeképp alakulnak ki a kellemetlen tünetek. Ritka esetben már születéstől fennáll a laktózérzékenység, de az esetek többségében csak később alakul ki. Ha a gyermek nem kér tejet, soha nem akarja meginni a kakaót, hányingerre panaszkodik, felmerül a laktózérzékenység gyanúja.

Szakértői becslések szerint Magyarországon a 30 év alattiak 6 százalékát, a felnőtteknek 15-20 százalékát érinti a betegség. Még magasabb ez az arány az idősek körében, mivel az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, majd végleg megszűnik a tejcukrot lebontó enzim termelődése. Ez a tünetegyüttes összességében akár 2-3 millió magyart is érinthet.

A laktózérzékenység tünetei megegyeznek a bélgyulladásos kórképek, a bélférgesség vagy a béldaganat tüneteivel is, ezért a tünetek jelentkezése esetén ajánlott orvoshoz fordulni.

A laktózérzékenység egy egyszerű vizsgálattal igazolható. A tejben lévő tejcukor bontóenzime, a laktáz az újszülötteknél még megvan, ám később, amint a laktázenzim aktivitása csökken, laktózérzékenység alakulhat ki. Ez a jelenség Észak-Európában ritka, ugyanakkor több kutatás is alátámasztja, hogy a magyarok akár 37 százalékban is az alacsony laktázértékűek köréhez tartoznak. Vannak, akik kisebb mennyiségben még gond nélkül elfogyaszthatják a tejet, de egy nagyobb dózis már panaszokat okoz. Van, akinek a tej tüneteket okoz, de a túrótól vagy a sajttól nincs semmi baja. Ez lehetett az oka őseink tejerjesztésének is: a kumisz lebontott formában tartalmazza a tejet, és így már könnyen emészthető.

Újra divatba jött a kaukázusi kefir fogyasztása, ami nemcsak rendkívül egészséges, frissítő ital, de felsorolni is nehéz a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait.

A kaukázusi kefir olyan természetes probiotikum, amely idestova legalább 2000 éves múltra tekint vissza, és köztudott, hogy őshazájában, a Kaukázusban feltűnően magas a százéves kort megélők aránya. Talán épp a kefirnek köszönhetően.

A probiotikumok olyan baktériumok, amelyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedést. Épp ellenkezőleg: ezek a barátságos baktériumtörzsek segítik az emésztést, védik a szervezetet a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert. Az immunológia tudományának alapja, hogy az immunrendszer egyik központja a belekben van: a bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem. Nagyon fontos az egyensúly: ha a barátságos baktériumok vannak többségben, egészen egyszerűen kiszorítják a kórokozókat oly módon, hogy felfalják őket, nem engednek teret a betolakodóknak. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, a kórokozók száma megnő, célszerű probiotikumot alkalmazni. Ugyanez vonatkozik az antibiotikumos kezelésre is: az antibiotikumok ugyanis nemcsak a kórokozó baktériumokat pusztítják el, hanem a bélflóra természetes élővilágát is.

A kefir tehát természetes probiotikum, amelynek előállítására ipari méretekben a baktériumokon kívül élesztőt is használnak. Az élőflóra nagy részét az utóhőkezelés során azonban sajnos elpusztítják. Hőkezelés nélküli, élőflórás kaukázusi kefir házilag is elkészíthető, ha a tejhez kefirgombát adunk.

A kaukázusi kefirgomba fehér színű, karfiolhoz hasonló gomba, beszerezni azonban nem könnyű: kézről kézre adják, és vigyázni kell rá, mert ha nem gondozzák minden nap, nem töltik fel újra friss tejjel, könnyen elpusztul, megbarnul és elveszíti természetes gyógyerejét.

Hihetetlennek tűnik, de igaz, hogy az élőflórás kefir gyógyítja a tüdő megbetegedéseit, a hörghurutot, csökkenti az asztma tüneteit. Regenerálja a májat, az epét, a vesét, feloldja a köveket. Gyógyítja a gyulladásos betegségeket, mivel gyulladáscsökkentő hatása van. Tökéletesen helyrehozza a szervezet anyagcseréjét, megakadályozza a rákos sejtek növekedését. Csökkenti az allergiás tüneteket. Gyógyítja a gyomor- és bélrendszeri betegségeket, például a gyomor- és nyombélfekélyt, a refluxot, normalizálja a bél mikroflórájának működését. Megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól, kivonja a szervezetből az anyagcsere termékeit, többek közt a koleszterint, a nehézfémek alkotta sókat és az alkoholfeldolgozás káros végtermékeit. Fokozza a nemi aktivitást, csökkenti a sejtek öregedését. Jelentősen mérsékli az ízületi gyulladás és a reuma okozta panaszokat. Szebbé teszi, tisztítja a bőrt: eltűnnek az aknék és az ekcémás panaszok. Csökkenti a fogínyvérzést, javítja az emlékezőképességet, normalizálja a vérnyomást. Olyan esetről is tudunk, hogy elmulasztotta a már diagnosztizált vastagbéldaganatot, a műtétre előjegyzett beteg orvosa legnagyobb csodálkozására a daganat eltűnt, így műtétre sem került sor…

A felsorolás minden bizonnyal nem teljes, azonban hangsúlyozni kell: a kefir nem gyógyszer, hanem élelmiszer. A panaszok esetén nem helyettesíti az orvossal való konzultációt, a kivizsgálást, a terápiát. Orvosa ugyanakkor minden bizonnyal ajánlani fogja a fogyasztását, különösen hosszan tartó antibiotikumos kezelés esetén. Jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy a tejjel szemben fogyasztása nem okoz panaszt, így a szervezetbe bejut a kellő kalciummennyiség is, amely elengedhetetlen építőeleme az élő szervezetnek. Így megelőzhető a fogszuvasodás és a csontritkulás is.

Elkészítése egyszerű: egy-két kávéskanál gombát öntsünk le három deci tejjel és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Másnap szűrjük le a gombát műanyag szűrőn keresztül. A kefir azonnal fogyasztható. A gombát mossuk le hideg vízzel, és öntsünk rá újra tejet. Hamarosan tapasztalni fogjuk, a gomba szaporodni kezd. Ha már a kezdő mennyiség kétszeresével rendelkezünk, tegyük a felét műanyag dobozba, öntsünk rá hideg vizet, és fagyasszuk le. Ha a gomba valami miatt elpusztul (ez a leginkább azért történhet meg, mert megfeledkeztünk róla), a mélyhűtőből kivehetünk egy újabb mennyiséget, vagy odaajándékozhatjuk valaki másnak.

Az egészséges gomba fehér színű, mint a tej vagy túró. A házilagos kefirkészítés előnye, hogy a hűsítő ital nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, emellett a kefirt minden nap biztosan el fogjuk fogyasztani. Készíthető belőle salátaöntet, különféle szósz, helyettesíthetjük vele a tejfölt, fogyasztható reggelire müzlivel, egy kanál lekvárral pedig kitűnő gyümölcsös kefir nyerhető belőle. Még gombócot is készíthetünk belőle, a túrógombóchoz hasonlót, de tudnunk kell, hogy a főzés során az élőflóra jelentős része elpusztul. Mivel a kefir kalóriaszegény ital, fogyókúrához is ajánlható. A boltban kapható kaukázusi kefirnek a házi készítésű körülbelül csak egyharmadába kerül, mivel csupán tejet kell venni hozzá.

Ha 36 órás kefirt készítünk, íze csípős lesz, talán szokatlan, de hasmenés, az emésztőszervek hurutja, gyomorégés, epepanaszok esetén érdemes ezt az érett kefirt fogyasztani. Ha a kefir csak 16 órás, íze jobban hasonlít a bolti kaukázusi kefir ízére, de hasmenést okozhat. Fogyasztása ezért székrekedés esetén ajánlott. A tejben levő laktóz még nem alakul át teljes mértékben, a hasmenést ez is okozhatja.

A tej nagy melegben hamarabb, hűvösben később alakul át kefirré. Hűtőszekrényben is tarthatjuk, ha egy-két napra elutazunk. Ha hosszabb időre megyünk nyaralni, vigyük magunkkal, mert kellemetlen meglepetésben lehet részünk: a gomba úgy elszaporodik, hogy telefutja a konyhaszekrényt, végül megromlik és rendkívül büdös lesz: nem jó erre hazajönni. A kefir rendszeres fogyasztásával két hónap elteltével regenerálódik az immunrendszer, és egy év elteltével megszabadulhatunk egy sor krónikus betegségtől. Korlátlan ideig fogyasztható, káros mellékhatása nincs.

A cikk szerzője már maga is megtapasztalta jótékony hatását, így mindenkinek meri ajánlani.

Hernádi Zsuzsa