Az orvos válaszol
Nyári fertőzések
A meleg idő különösen kedvez bizonyos baktériumok és vírusok elszaporodásának. Dr. Békeffy Magdolna belgyógyásszal arról beszélgettünk, hogyan előzhetjük meg a bárhol összeszedhető fertőzéseket, miként vészeljük át a hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseket.– Azt ma már mindenki tudja, hogy nem szabad mosatlan gyümölcsöt enni, mert bajt lehet belőle. Milyen más, bélrendszeri panaszokat okozó fertőzésforrásra gyanakodjunk, ha megtalál bennünket egy nyári hasmenés?
– A hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés hátterében sokféle megbetegedés állhat. Kiválthatja egy vakbélgyulladás, valamilyen parazita jelenléte és természetesen vírusos vagy bakteriális fertőzés is. A nyári melegben érdemes a két utóbbira gondolnunk először. Ám tudni kell, hogy az ilyen típusú fertőzések ellen sokat tehetünk mi magunk is, ha betartjuk a higiéniai szabályokat.
– Étkezés előtt mindig mossunk kezet?
– Feltétlenül. De akkor is, amikor sütni, főzni kezdünk. El se hinnék az emberek, mennyi kórokozót hordunk a kezeinken, különösen nyáron. De az sem mindegy, milyen vízben mosunk kezet, különösen utazás közben. Az Európa-szerte megtalálható ivókutakból akár egy adag jól fejlett kólibaktériumot is magunkhoz vehetünk. Ugyanígy ügyelni kell arra is, nehogy az utcai árusnál megvásárolt gyümölcsöt, zöldséget fertőzött vízzel mossuk le.
– Nyaranta sokan pihennek különböző strandokon, termálvizes fürdőkben. Veszélyforrásként tekintsünk embertársainkra?
– Ezt azért nem merném kijelenteni. De tény, hogy azok a meleg vizes medencék, jakuzzik, amelyeket nem kellőképpen fertőtlenítenek a szolgáltatók, egész baktériumtenyészettel várják a vendégeket. Sajnos ma még nem mindenki hajlandó lezuhanyozni e medencék használata előtt. Előfordul az is, hogy egy-egy fertőzésen átesett fürdőző nem tartja be a türelmi időt, nem gondol arra, hogy esetleg még hordozza a panaszokat okozó baktériumokat.
– A nyár a pihenés ideje a háziasszonyoknak is. Sokan utcai gíroszostól szerzik be az ebédet, vacsorát. Ezek az ételek nem veszélyesek nyári melegben?
– Azt tanácsolom, hogy legyünk óvatosak minden utcai árus által kínált élelemmel. Komoly fertőzést is összeszedhetünk, ha nem eléggé átsült, vagy éppen fertőzött a hús. Ugyanígy őrizkedjünk a manapság divatos szuvidált élelmiszerektől. Az alacsony hőfokon főzött fogások esetében nem pusztulnak el a kórokozók, inkább szaporodásnak indulnak. Az így beszerzett szalmonella akár hat hétre is programot csinál az egész családnak.
– Ilyenkor a konyha is lehet veszélyforrás, ha valaki a téli rutin szerint lát neki a főzésnek. Mit tanácsolna az amatőr séfeknek?
– A konyhai higiénia a nyers élelmiszerek tárolásánál kezdődik. Semmiképpen ne tartsunk nyers húst a zöldséggel, gyümölccsel együtt. Zárt üvegedényben, elkülönítve tegyük be a hűtőszekrénybe. Talán mondani sem kell, hogy minden nyers élelmiszert alaposan mossunk meg feldolgozás vagy fogyasztás előtt. Hasonlóképpen fokozottan ügyeljünk az eszközeink tisztaságára is. A vágódeszka fertőtlenítését se mulasszuk el. Már nagyanyáink is tudták, hogy a mostanihoz hasonló hőségben kerülni kell a tojásos, tejszínes ételek fogyasztását. Ezek akár néhány tíz perc alatt egész szalmonellateleppé válhatnak. A hal szintén a gyorsan romló élelmiszerek közé tartozik. Jó tudni azt is, hogy a forralás, magas hőfokon való sütés általában elpusztítja a kórokozókat. Ezeket a módszereket válasszuk.
– Mit tegyünk, ha mégis megtörténik a baj, és oda kell láncolni magunkat a kis helyiségben lévő fajanszhoz?
– A nyári bélfertőzések zöme néhány nap alatt elmúlik, bár addig kellemetlen tünetekkel járnak. Ilyenkor mindenképpen gondoskodni kell a folyadékpótlásról, hogy megelőzzük a kiszáradást. Ám ha a hasmenés, hányás nem csillapul több napon át, esetleg magas láz, hasi görcsök kísérik, vagy véres széklet jelentkezik, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.