Fotó: MTI/Illyés Tibor
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2024. szeptember 7-én. Balról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke
Hirdetés

A Blikk megtudta, nemcsak optikai csalódásról van szó, Orbán Viktor tényleg leadott jó pár kilót. Kemény tréningezésbe kezdett az utóbbi hónapokban, aminek a hatására észrevehetően megváltozott a külseje.

A kormányfő korábban is elhatározta már, hogy formába hozza magát egy speciális sporteszközzel, a kettlebellel, ami egy nyéllel ellátott vasgolyó. Orbán azonban valószínűleg nem volt elég óvatos, megerőltette magát, és az orvosai tanácsára hosszabb időre fel kellett függesztenie az edzésprogramot.

„Másfél évig szenvedtem vele, míg végül elmúlt, így végre újra elkezdhettem sportolni. Most, amikor az időm engedi, csinálom” – mondta Orbán a Blikknek. A kormányfő 16 és 24 kilós kettlebellgolyóval tréningezik, a környezetéből a lap úgy értesült, heti négy-öt alkalommal.

Annyira komolyan veszi most a mozgást, hogy a sporteszközöket a külföldi útjaira is magával viszi, és ha máshol nem, legalább a szállodai szobában lenyomja az edzésprogramot. Személyi edzője nincs, önmaga állította össze a gyakorlatsorozatot, ami kellőképpen lefárasztja, és be is tudja illeszteni a heti programjai közé.

Korábban írtuk

A kormányfő az étkezési szokásain is változtatott, amióta újra sportol. Az extrém meleg nyári hónapokban ez könnyebb is volt, ilyenkor mindenkinek kisebb az étvágya, valamint nem kerülnek gyakran az asztalra nehezebb, szénhidrátban és kalóriában gazdag ételek. Az ősz viszont kihívás elé állítja, illetve nagyobb önfegyelemre készteti, hiszen – mint mondja – túlságosan jó étvágya van, a vasszöget is megenné.

A kettlebell

A kettlebell, vagyis gömbsúlyzó Oroszországból származik, s tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval. A legelterjedtebbek a 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 28 kg, 32 kg és 40 kg-os gömbsúlyzók.

Annak idején a szovjet hadseregben a leghatékonyabb erőfejlesztő eszköznek tartották és a katonai fizikai felkészítés része volt. Az orosz hadseregben és belügyi alakulatokban a 24 kilós gömbsúlyzót használják. Újabban már az amerikai elit fegyveres testületben is alkalmazzák.

Gyakorlat közben folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel már a helyes tartása is. Megdolgoztatja a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, a has és a csípő izmait, ez erős és stabil törzset eredményez.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Blikk oldalán.