Ozempic helyett zabkása?
Tényleg nem lehet fogyni Ozempic nélkül?Az Ozempic és hasonló készítmények forradalmasították a fogyókúrát: sokaknak segítettek leadni azokat a kilókat, amelyekről korábban képtelenek voltak megszabadulni. Felmerül a kérdés: képes lehet-e egy diéta ugyanerre a hatásra recept nélkül?
A fogyást segítő gyógyszerek forradalma

Az utóbbi években az olyan testsúlycsökkentő készítmények, mint az Ozempic és a Wegovy, alapjaiban változtatták meg az orvostudomány és a közvélemény hozzáállását. Ezek az úgynevezett GLP-1 agonisták hatékonyan csökkentik az étvágyat, ezért a páciensek kevesebbet fogyasztanak és fogynak. A gyógyszerek népszerűsége közösségi média-trendekhez vezetett, melyek azt állítják, hogy az Ozempic hatása étellel is utánozható.
A közösségi média új őrülete
Egyes videók és posztok azt javasolják, hogy zab és limelé vízzel turmixolva — étvágycsökkentő hatású és ugyanúgy fogyaszt, mint a gyógyszer. Fontos kérdés: valóban képes egy ital az Ozempichez hasonló hormonális választ kiváltani?
Mi az a GLP-1, és hogyan működik a szervezetben?
A glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) egy természetes hormon, amely étkezés után termelődik. Fő hatásai: növeli az inzulinszintet, lassítja az emésztést, csökkenti a máj cukortermelését és mérsékli az étvágyat.
Ez a hormonrendszer rendkívül összetett, és sok más hormonnal kölcsönhatásban működik.
Lehet-e étrenddel utánozni a GLP-1 hatását?
A szakirodalom és a táplálkozási szakértők szerint a rostok és a polifenolok játsszák a legnagyobb szerepet a természetes GLP-1-termelés serkentésében.
- A rostok (például diófélék, hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek) a bélmikrobiom számára táplálékul szolgálnak; a mikrobiom a rostokat rövid szénláncú zsírsavakká alakítja, amelyek serkentik a GLP-1 termelését.
- A polifenolok (gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben) keserű ízükkel már a szájban ingerlik az ízérzékelőket, amelyek jelet küldenek a bélnek az emésztőhormonok — köztük a GLP-1 — termelésére.
Nemcsak az számít, mit eszünk
Az étrend összetétele mellett az étkezési sorrend is befolyásolhatja a hormonválaszt. Egyes kutatások arra utalnak, hogy ha előbb fehérjét és zöldséget fogyasztunk, majd csak utána szénhidrátot, akkor magasabb GLP-1-szint mérhető, mint fordított sorrend esetén. A folyamatok pontos mechanizmusa azonban még nem ismert.
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak (például olivaolaj, avokádó, diófélék) szintén összefüggésbe hozhatók a GLP-1-szint emelkedésével. Az étrend tehát több összetevő együttes hatásán keresztül fejtheti ki befolyását.
Az étkezés időpontja is számít

Az, hogy napközben mikor eszünk, nagy hatással lehet arra, mennyi GLP-1 hormont termel a szervezetünk. Egyes kutatások szerint a reggeli órákban elfogyasztott étel több GLP-1 termelődését váltja ki, mint a késő esti étkezés.
Ez a jelenség összefügg a hormonjaink természetes napi változásával, és a korai étkezés támogatja a szervezet cirkadián ritmusát – írták a kutatók a 2023-as tanulmányukban.
Mi az ideális étrend?
Ésszerűnek tűnik, hogy a magas rost-, polifenol- és egyszeresen telítetlen zsírtartalmú étrend elősegíti a GLP-1 termelődését. Ugyanakkor a modern nyugati étrend gyakran nélkülözi azokat az összetevőket, amelyek a legtöbb GLP-1-t kiváltják – mondja Damman.
„Ezek a fogyókúrás gyógyszerek valami alapvető mechanizmust céloznak a jóllakottság érzésében, amit a modern, ultrafeldolgozott ételek leromboltak” – teszi hozzá.
Gyógyszerek vagy diéta – mi a hatékonyabb?
Damman szerint egyeseknek elegendő a kiegyensúlyozott étrend és az aktív életmód a súlycsökkentéshez, másoknak viszont szükségük van a GLP-1 agonistákra.
„Minden a viselkedés megváltoztatásán múlik, ami rendkívül nehéz. Ezért nem működnek az életmódbeli intézkedések azoknál, akik anyagcserezavarokba kerültek, és ezért váltak ezek a gyógyszerek rendkívül hasznossá a súlyosan elhízott, komplikációkkal küzdő embereknél.”
Természetes GLP-1 termelés – teljes értékű ételekkel
Az étrend, amely támogatja a természetes GLP-1 termelést, tele van teljes értékű ételekkel, például gyümölcsökkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel és magvakkal – mondja Damman.
Mások szerint a rostban, polifenolokban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrend hatékony módja lehet az étvágy kontrollálásának. „Bizonyos egyéneknél nem lesz olyan nagy a hatás, de mindenképp lesz eredmény. Ezek az alapvető emberi fiziológia szabályai – mindannyian megkapjuk a ‘elég, abbahagyom az evést’ jelet.”
Az a tény, hogy ezt sokan épp a fogyókúrás gyógyszerek hatásának utánzásával fedezik fel, ironikus – jegyzi meg Damman.
„Az út teljesen körbeért” – mondja. „Minden út a teljes értékű ételekhez vezet – nincs rájuk valódi helyettesítő.”
A GLP-1 kutatás jövője

Bár tudjuk, hogy a felírt GLP-1 agonisták általában biztonságosnak számítanak, sok mindent még mindig nem tudunk róluk – mondja Damman.
Ugyanakkor egy új kutatási irány kezd kibontakozni, amely segíthet jobban megérteni az elhízás kezelését, mondja Gary Schwartz, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Kar professzora.
Az elhízás növekvő arányának okai világszerte sokrétűek és összetettek, de a kutatók egyetértenek abban, hogy a modern élelmiszerkörnyezet és életmód jelentős tényező.
Schwartz szerint az ultra-feldolgozott, magas cukor- és zsírtartalmú ételek csak viszonylag rövid idő óta jelentenek fenyegetést az emberi szervezet számára. Ezek az ételek az agy jutalmazó területeit dopaminlöketekkel aktiválják, ami túlzott fogyasztáshoz vezet. Idővel ez csökkentheti érzékenységünket a kívánt összetevőkre, így egyre többre van szükségünk ugyanazon élvezet eléréséhez.
A gyógyszerek hatása az étvágyra
A friss adatok szerint ezek a gyógyszerek csökkentik az emberek vágyát az ízletes ételek fogyasztására, a hányinger és egyéb emésztési mellékhatások mellett – mondja Schwartz.
„Ezek az eredmények azt sugallják, hogy létezik egy mechanizmus, amely révén gyógyszerek nélkül is vissza lehet állítani az egészséges étkezést az élvezet érzésének szabályozásával és a túlevés nélküli jóllakottság elérésével.”
A kutatók vizsgálják az agyi aktivitást és a viselkedést étkezés közben, fogyáskor és súlygyarapodáskor, hogy feltérképezzék, van-e hasonló hatás elérhető étrenddel vagy mozgással.
„Klinikai vagy étrendi vizsgálatokra lesz szükség képalkotással, de egy évtizeden belül már tudni fogják, mely agyi ‘hotspotokat’ érdemes célozni viselkedéssel vagy diétával” – mondja Schwartz.
