Az Ozempic és hasonló készítmények forradalmasították a fogyókúrát: sokaknak segítettek leadni azokat a kilókat, amelyekről korábban képtelenek voltak megszabadulni. Felmerül a kérdés: képes lehet-e egy diéta ugyanerre a hatásra recept nélkül?

Hirdetés

A fogyást segítő gyógyszerek forradalma

Az utóbbi években az olyan testsúlycsökkentő készítmények, mint az Ozempic és a Wegovy, alapjaiban változtatták meg az orvostudomány és a közvélemény hozzáállását. Ezek az úgynevezett GLP-1 agonisták hatékonyan csökkentik az étvágyat, ezért a páciensek kevesebbet fogyasztanak és fogynak. A gyógyszerek népszerűsége közösségi média-trendekhez vezetett, melyek azt állítják, hogy az Ozempic hatása étellel is utánozható.

A közösségi média új őrülete

Egyes videók és posztok azt javasolják, hogy zab és limelé vízzel turmixolva — étvágycsökkentő hatású és ugyanúgy fogyaszt, mint a gyógyszer. Fontos kérdés: valóban képes egy ital az Ozempichez hasonló hormonális választ kiváltani?

Mi az a GLP-1, és hogyan működik a szervezetben?

A glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) egy természetes hormon, amely étkezés után termelődik. Fő hatásai: növeli az inzulinszintet, lassítja az emésztést, csökkenti a máj cukortermelését és mérsékli az étvágyat.
Ez a hormonrendszer rendkívül összetett, és sok más hormonnal kölcsönhatásban működik.

Lehet-e étrenddel utánozni a GLP-1 hatását?

A szakirodalom és a táplálkozási szakértők szerint a rostok és a polifenolok játsszák a legnagyobb szerepet a természetes GLP-1-termelés serkentésében.

  • A rostok (például diófélék, hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek) a bélmikrobiom számára táplálékul szolgálnak; a mikrobiom a rostokat rövid szénláncú zsírsavakká alakítja, amelyek serkentik a GLP-1 termelését.
  • A polifenolok (gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben) keserű ízükkel már a szájban ingerlik az ízérzékelőket, amelyek jelet küldenek a bélnek az emésztőhormonok — köztük a GLP-1 — termelésére.

Nemcsak az számít, mit eszünk

Az étrend összetétele mellett az étkezési sorrend is befolyásolhatja a hormonválaszt. Egyes kutatások arra utalnak, hogy ha előbb fehérjét és zöldséget fogyasztunk, majd csak utána szénhidrátot, akkor magasabb GLP-1-szint mérhető, mint fordított sorrend esetén. A folyamatok pontos mechanizmusa azonban még nem ismert.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak (például olivaolaj, avokádó, diófélék) szintén összefüggésbe hozhatók a GLP-1-szint emelkedésével. Az étrend tehát több összetevő együttes hatásán keresztül fejtheti ki befolyását.

Az étkezés időpontja is számít

Fotó: ShutterStock/Nok Lek Travel Lifestyle

Az, hogy napközben mikor eszünk, nagy hatással lehet arra, mennyi GLP-1 hormont termel a szervezetünk. Egyes kutatások szerint a reggeli órákban elfogyasztott étel több GLP-1 termelődését váltja ki, mint a késő esti étkezés.

Ez a jelenség összefügg a hormonjaink természetes napi változásával, és a korai étkezés támogatja a szervezet cirkadián ritmusát – írták a kutatók a 2023-as tanulmányukban.

Mi az ideális étrend?

Ésszerűnek tűnik, hogy a magas rost-, polifenol- és egyszeresen telítetlen zsírtartalmú étrend elősegíti a GLP-1 termelődését. Ugyanakkor a modern nyugati étrend gyakran nélkülözi azokat az összetevőket, amelyek a legtöbb GLP-1-t kiváltják – mondja Damman.

„Ezek a fogyókúrás gyógyszerek valami alapvető mechanizmust céloznak a jóllakottság érzésében, amit a modern, ultrafeldolgozott ételek leromboltak” – teszi hozzá.

Gyógyszerek vagy diéta – mi a hatékonyabb?

Damman szerint egyeseknek elegendő a kiegyensúlyozott étrend és az aktív életmód a súlycsökkentéshez, másoknak viszont szükségük van a GLP-1 agonistákra.

„Minden a viselkedés megváltoztatásán múlik, ami rendkívül nehéz. Ezért nem működnek az életmódbeli intézkedések azoknál, akik anyagcserezavarokba kerültek, és ezért váltak ezek a gyógyszerek rendkívül hasznossá a súlyosan elhízott, komplikációkkal küzdő embereknél.”

Természetes GLP-1 termelés – teljes értékű ételekkel

Az étrend, amely támogatja a természetes GLP-1 termelést, tele van teljes értékű ételekkel, például gyümölcsökkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel és magvakkal – mondja Damman.

Mások szerint a rostban, polifenolokban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrend hatékony módja lehet az étvágy kontrollálásának. „Bizonyos egyéneknél nem lesz olyan nagy a hatás, de mindenképp lesz eredmény. Ezek az alapvető emberi fiziológia szabályai – mindannyian megkapjuk a ‘elég, abbahagyom az evést’ jelet.”

Az a tény, hogy ezt sokan épp a fogyókúrás gyógyszerek hatásának utánzásával fedezik fel, ironikus – jegyzi meg Damman.

„Az út teljesen körbeért” – mondja. „Minden út a teljes értékű ételekhez vezet – nincs rájuk valódi helyettesítő.”

A GLP-1 kutatás jövője

Ozempic toll. Fotó: ShutterStock/ Alones

Bár tudjuk, hogy a felírt GLP-1 agonisták általában biztonságosnak számítanak, sok mindent még mindig nem tudunk róluk – mondja Damman.

Ugyanakkor egy új kutatási irány kezd kibontakozni, amely segíthet jobban megérteni az elhízás kezelését, mondja Gary Schwartz, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Kar professzora.

Az elhízás növekvő arányának okai világszerte sokrétűek és összetettek, de a kutatók egyetértenek abban, hogy a modern élelmiszerkörnyezet és életmód jelentős tényező.

Schwartz szerint az ultra-feldolgozott, magas cukor- és zsír­tartalmú ételek csak viszonylag rövid idő óta jelentenek fenyegetést az emberi szervezet számára. Ezek az ételek az agy jutalmazó területeit dopaminlöketekkel aktiválják, ami túlzott fogyasztáshoz vezet. Idővel ez csökkentheti érzékenységünket a kívánt összetevőkre, így egyre többre van szükségünk ugyanazon élvezet eléréséhez.

A gyógyszerek hatása az étvágyra

A friss adatok szerint ezek a gyógyszerek csökkentik az emberek vágyát az ízletes ételek fogyasztására, a hányinger és egyéb emésztési mellékhatások mellett – mondja Schwartz.

„Ezek az eredmények azt sugallják, hogy létezik egy mechanizmus, amely révén gyógyszerek nélkül is vissza lehet állítani az egészséges étkezést az élvezet érzésének szabályozásával és a túlevés nélküli jóllakottság elérésével.”

A kutatók vizsgálják az agyi aktivitást és a viselkedést étkezés közben, fogyáskor és súlygyarapodáskor, hogy feltérképezzék, van-e hasonló hatás elérhető étrenddel vagy mozgással.

„Klinikai vagy étrendi vizsgálatokra lesz szükség képalkotással, de egy évtizeden belül már tudni fogják, mely agyi ‘hotspotokat’ érdemes célozni viselkedéssel vagy diétával” – mondja Schwartz.

Kapcsolódó cikkünk