Aki tudatosan felkészül a fertőzések elleni védekezésre, az természetes gyógyszerekkel és természetes életmóddal nagy valószínűséggel meg is nyeri az influenza pusztító hatásai elleni csatát. Mert már az is győzelemnek számít, ha a betegség nem dönt le bennünket a lábunkról, vagy abból egy-két napon belül felépülünk. Ebben a természetes küzdelemben segítenek bennünket azok a növényi és ásványi szerek, amelyeket napi táplálékunkkal vehetünk magunkhoz.

Régóta ismert a retek és a hagymafélék antibakteriális hatása, a fűszerek közül pedig a többség fertőzésgátló hatással rendelkezik: a pirospaprikától kezdődően a kakukkfűn, a zsályán, rozmaringon át a koreánderig és a gyömbérig. Nem véletlen, hogy a legtöbb fűszernövény gyógyteaként is alkalmazható mind légúti megbetegedésekben, mind pedig gyomor- és bélfertőzésben.

A letapadt váladék felköhögésére a hársfa- és kakukkfűtea keveréke a legoptimálisabb, amelyből napi 4-5 csészével is fogyaszthatunk.

Melegen, mézzel ízesítve kiválóan oldja a váladékot, csillapítja a köhögést, és gyulladásgátló hatása is van, akárcsak a méznek. A kakukkfű, természetes görcsoldó amellett, hogy oldja a köhögési ingert, illóolajai pedig antibakteriális hatást fejtenek ki. Természetes fertőtlenítő gyógyszerként ismert a torma, amelynek erős illóolaja kiváló az eldugult orra és a melléküreg lerakódásainak oldására.

Meghűléses megbetegedéseknél fogyasszunk tormát, lélegezzük be az illatát, azonnali megkönnyebbülést hoz. Régi bevált antibakteriális és antivirális gyógyszer a hagymatea, amelyet a következőképpen készíthetünk:

Vízben főzzük pár percig a vöröshagyma megtisztított belső barna héját, amelyhez egy kis fehér hagymabelső is kerülhet. Hagyjuk ázni további 5-10 percig és mézzel ízesítve, melegen fogyasszuk! Még hatásosabb, ha pörkölt cukrot készítünk (megpirítjuk a cukrot lábosban), és ehhez adjuk a hagymahéjkivonatot. Gyönyörű aranyszínű és nagyon finom fertőtlenítő, köhögéscsillapító, váladékoldó italt nyerünk belőle.

Megfázásnál, bakteriális és vírusos légúti megbetegedéseknél és influenzánál a következő fűszerolaj fogyasztása ajánlott: Egy-két kávéskanál csípős pirospaprikát, kurkumát, gyömbért, koreándert és több gerezd apróra zúzott fokhagymát keverjünk el fél deci olivaolajban. Megsózzuk, majd kenyeret mártogatunk bele, és szép lassan úgy fogyasztjuk el. Egy este több kistányér keveréket készíthetünk és fogyaszthatunk belőle, különösen fuldokló köhögés esetén.

Indiai és kínai orvosok régóta használják a kurkumát és a gyömbért; Egyiptomban pedig már több ezer éve univerzális gyógyszer a koriander. Ezek a növények természetes gyulladáscsökkentő hatásuk mellett ételeinket is tartósítják, sőt fertőtlenítik.

Az influenza-szezonban nemcsak vitaminkészítményekkel, hanem jó minőségű természetes gyümölcs- és zöldséglevekkel, zöldteával és vörösborral is védekezhetünk a támadó kórokozókkal szemben. A fekete áfonyában, a szőlőben, a fekete ribizliben és az almában, a téli szezonzöldségek közül pedig a savanyúkáposztában és céklában különösen sok a kórokozót elpusztító anyag.

Legjobb, ha mi magunk préselünk levet, és rendszeresen fogyasztunk belőlük. Kutatók megállapították, hogy a bornak még a friss szőlőlénél is nagyobb a fertőzésellenes hatása, különösen a jó minőségű vörösbornak, magas tannintartalma miatt. Ez a vegyület az, amely a teának és a bornak jellegzetes fanyar zamatos ízét adja, és amely szervezetünkben beburkolja és hatástalanítja a vírusokat.

Manapság divatos lett a zöldtea fogyasztása, nem véletlenül, antibakteriális és vírusölő hatása miatt, de a szív- és az érrendszer-, az anyagcsere-, a reuma és sok egyéb betegség természetes gyógyszere is.

Vásároljunk friss tealeveleket, amelyeket mézzel és citrommal fogyasszunk! Aki nem kerülheti el a gyógyszeres antibiotikumok szedését (ami azért többször előfordulhat az életben), annak a párhuzamosan alkalmazott természetes immunerősítők és bélflórahelyreállító készítmények (pl. bifida-baktériumot tartalmazó joghurt vagy patikában kapható bélflóra-helyreállító folyadék) javasoltak. A téli immunerősítők a citrusfélék, csipkebogyó (hideg vizes ázata), alma, cékla és savanyúkáposzta, homoktövis, piros bogyós gyümölcsök (fagyasztva is!), lehetőleg rendszeres diófogyasztással (E-vitamin).


Bővebben: Szabó Mária: Gyógyító természet – növényben, zöldségben, gyümölcsben – című könyvében, amely a Szkítia könyvhálózatban kapható.