Fotó: ShutterStock/Duan Wade
Hirdetés

– Úgy tűnik, nyaranta meg kell tanulnunk együtt élni az extrém hőséggel, ami a hőgután kívül más kellemetlenségeket is tartogathat. Hol érdemes kezdeni a tanulást?

– Legbiztosabb, ha felidézzük magunkban, mi mindent tudunk a higiéniás szabályokról. Ilyenkor a megszokottnál is nagyobb gondot kell fordítanunk a személyes tisztaságra, amivel a kellemetlen bőrfertőzéseket is megelőzhetjük. Az óvatosság része az elfeledett szülői tanács megfogadása is, hogy ne együnk utcán akkor se, ha az utcai árusok által kínált gírosz vagy a magunkkal vihető hamburger arra csábít, hogy gyorsan befaljunk egy adagot. Azt is érdemes kétszer meggondolni, hogy fogyasszunk-e idegen helyen gyorsan romló ételeket, tojást, tejes, tejszínes leveseket, mártásokat. Nem tudhatjuk, hogy a tikkadt szakácsok pontosan betartanak-e minden szabályt, ami az élelmiszerek kezelésére vonatkozik.

– Vagyis ilyenkor a legbiztosabb, ha otthon csapunk össze valami könnyű egytálételt?

– Feltétlenül. Ez ilyenkor nem túlságosan nehéz feladat, hiszen ebben a melegben amúgy is kisebb az étvágyunk, mint normális időjárási viszonyok között. Így biztosak lehetünk abban is, hogy betartottunk minden higiéniás szabályt, amit általában rutinszerűen alkalmazunk. Arra azonban valóban figyelnünk kell, hogy mindent a megszokottnál is alaposabban mossunk meg hámozás előtt is. A hűtőszekrényből kivett zöldséget, gyümölcsöt, a dinnyét is csak tisztán tegyünk asztalra. A gyorsan romló ételeket pedig vagy egészen frissen együk meg, vagy gyorsan hűtsük le. Akár egyetlen óra alatt is felszaporodhat bennük a szalmonellabaktérium, ami az egyik legkellemetlenebb nyári fertőzés kiváltó oka lehet.

Korábban írtuk

– Nyáron sokan igyekeznek elkerülni a sütést-főzést, inkább valamilyen félkész termékből készítenek ebédet, vacsorát. Ez jó ötlet?

– A kánikula mindenképpen extra megterhelést jelent a szervezetünknek. Ne fokozzuk azzal, hogy a megszokottnál is több adalékanyagot veszünk magunkhoz! A sokféle ételszínezék, tartósító és ízfokozó vegyület lebontása pluszfeladatot ad a szervezetünknek. Inkább igyekezzünk magunk előállítani megbízható forrásból beszerzett, friss alapanyagokból a táplálékot. Ha nincs kedvünk főzni, készítsünk valamilyen salátát, a közösségi oldalakon számtalan kiváló receptet találunk, ha nincs ötletünk. Ennek a megoldásnak ráadásul az az előnye, hogy így könnyebben pótolhatjuk a verejtékkel eltávozott ásványi anyagokat, és pluszvitaminokhoz is hozzájuthatunk.

– Az közhely, hogy a megszokottnál több folyadékot kell magunkhoz venni éppen a fokozott verejtékezés miatt. Mit igyunk?

– Nyilván ma már az is közhely, hogy kerüljük a napi több kávét, az erős teát, a cukrozott üdítőket, a tömény és az energiaitalokról nem is beszélve. Ezek elsősorban a szív- és érrendszer számára jelentenek különösen erős támadást ebben a melegben. Én általában azt javaslom, hogy néhány csepp citrommal ízesített ásványvízzel pótoljuk a folyadékveszteséget. Természetesen tudom, hogy a sörivásnak is széles rajongótábora van. Ám ne felejtkezzünk meg a sör magas kalóriatartalmáról; hízásra hajlamos emberek tetemes súlyfelesleget halmozhatnak fel napi néhány üveg sörrel. A rengő sörpocak pedig nemcsak szépészeti probléma, előrevetíti a közeli szív- és érrendszeri panaszokat is.

– Mit igyunk hát, ha ráuntunk a vízre?

– Választékbővítésül én egy-egy hideg, száraz fröccsöt vagy hosszúlépést ajánlok.