Fotó: Orest lyzhechka/Shutterstock.com
Hirdetés

– A parlagfűszezon mindig nagyon meggyötri a pollenekre érzékeny embereket. Idén azonban olyanok is kínzó tünetektől szenvednek, akik korábban nem érzékeltek hasonló panaszokat. Miért?

– Régóta tudjuk, hogy a parlagfű pollene erősen allergizáló hatású. Magyarországon éppen ezért súlyos büntetésre számíthat az a telektulajdonos, aki elhanyagolja a kertjét. Sajnos Budapesten eddig ez nem történt meg, szabadon nőhet és virágozhat a parlagfű az elhanyagolt parkokban és a valamikori utcai virágágyásokban. Így extramagas lett a levegőben a pollenkoncentráció. Nehezíti a helyzetet, hogy a sok közlekedési dugó miatt rengeteg egyéb káros anyag kerül a légtérbe. A lebegő mikroszemcsék megtapadnak a virágporon, károsítják a felszínét borító védőburkot. Az így felszabaduló fehérjék sokkal gyorsabb és súlyosabb reakciót váltanak ki a szem, az orr és a szájüreg nyálkahártyájára kerülve. Ez okozza, hogy az allergiások panaszai idén sokkal súlyosabbak, mint a korábbi években, és olyanoknál is tüsszögést, torokkaparást, torokfájást váltanak ki, akiknek korábban nem voltak hasonló tünetei.

– Kapjunk kaszára-kapára, és hozzuk rendbe magunk a környezetünket?

– Jó, ha a mai körülmények között mindenki betartja az allergiások által rég ismert szabályokat. Csak annyi ideig tartózkodjunk az utcán, ameddig feltétlenül szükséges. Ha mozgásra vágyunk, akkor inkább válasszunk egy edzőtermet, ne az utcán vagy a parkban fussunk. Jó, ha ebben az időszakban lemondunk a kerékpáros vagy rolleres közlekedésről is. Naponta mossunk hajat, hogy ne hurcoljuk be a lakásba a fejünkön megtapadt virágport. Cseréljük gyakran az ágyneműt, semmiféleképpen ne szárítsuk a vizes ruhát a szabad levegőn, és ne a hajnali órákban szellőztessünk, mert akkor a legmagasabb a pollenkoncentráció a levegőben. Forduljunk orvoshoz, legkésőbb akkor, amikor az első tünetek megjelennek. A kaparó torok, a szemviszketés, bepirosodás, tüsszögés, vizes orrfolyás jelzi, hogy szükségünk van valamilyen antihisztamin-tartalmú gyógyszerre.

Korábban írtuk

– Az utóbbi hónapokban már megszoktuk a maszkviselést, bár most egy ideje nem kötelező. Ez védhet az allergiától?

– Az orr és a szájüreg nyálkahártyáját megóvhatja a megfelelő szűrőképességű maszk. Szemünk azonban így is begyulladhat. Ám a háziorvossal való konzultáció után esetleg érdemes megduplázni a tüneteink alapján ajánlott gyógyszer dózisát, vagy másik készítményre váltani.

– Az allergia nem más, mint az immunrendszer eltúlzott válasza valamilyen környezeti körülményre. Ezt az immunválaszt gyengítik az antihisztamint tartalmazó készítmények. Nem veszélyes ez manapság?

– Valóban, a mai covidos időkben ennek megvannak a veszélyei. Hiszen a krónikusan gyulladt nyálkahártya maga is kevésbé áll ellen a behatoló baktériumoknak, vírusoknak. Tetézi a bajt, hogy az allergiás tünetek nagyon hasonlítanak a Covid delta változata által kiváltott panaszokra. Éppen ezért ha valaki tapasztalja magán ezeket a tüneteket, és nincs beoltva, akkor érdemes teszteltetni magát.

– Semmi mást nem tehetünk?

– Talán érdemes lenne meggyőzni a budapesti főpolgármestert és a tanácsadóit, hogy az elvadított közterületekkel súlyosan veszélyezteti a fővárosiak egészségét és életét.