Domonique Sztrossz-Kahn közölte: a magyar kormány átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki a befektetői bizalom helyreállítására, amely véleménye szerint rövid távon erősíti Magyarország stabilitását és hosszú távú gazdasági fellendülését. Azonban hozzátette: Ez egy kivételes szintű forrás, az összeg a magyar IMF-kvóta több mint tízszerese.

A csomagot már november elején, gyorsított eljárásban jóváhagyhatja a Nemzetközi Valutaalap végrehajtó tanácsa. Az összeg 17 hónapig hívható le. Az IMF 16 és fél milliárd dolláros hitelkeretről döntött Ukrajnának, és további segítségnyújtásról tárgyal Pakisztánnal és Fehéroroszországgal.

A Nemzetközi Valutaalap által nyújtott hitelkeret egyébként nagyjából megegyezik az elemzők korábbi becsléseivel. A 15 és fél milliárd euró nagyjából a magyar GDP, vagyis a bruttó hazai össztermék 10 százaléka. Az IMF-csomag, az Európai Központi Bank korábban felajánlott 5 milliárd eurós hitelkeretével és a Magyar Nemzeti Bank 17 milliárd eurónyi devizatartalékával együtt bőven fedezi a következő egy évben lejáró államadósságot, ami megnyugtathatja a Magyarország fizetőképességéért aggódó befektetőket.

5-6 százalékos kamatra kapjuk a milliárdokat

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank szerda éjszaka jóváhagyta a Magyarországnak nyújtandó 20 milliárd euró értékű pénzügyi segélycsomagot – jelentették be kora délután a Pénzügyminisztériumban. Elhangzott, hogy a megállapodás megszületett, de néhány testületnek még rá kell bólintania.

(hírTV)