A bérek 55 hónapja folyamatosan az infláció felett emelkednek – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közölt adataira reagálva.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A KSH szerdai közlése szerint júliusban a bruttó átlagkeresetek 13,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. 
    
Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetően a bérek további emelkedésére számítanak, ha december végéig marad ez a tendencia, akkor elmondható, hogy Magyarországon 5 éve folyamatosan nőnek a reálkeresetek. 
    
A tárcavezető hozzátette: az elmúlt egy évben a bérek regionálisan is elkezdtek kiegyenlítődni, hiszen a bérnövekedés pont azokban a megyékben volt a legmagasabb (Nógrád megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) ahol a legalacsonyabbak voltak az átlagkeresetek.
    
A térségi országai között Magyarország, Lengyelországot kivéve a legmagasabb bérnövekedést tudta megvalósítani, ugyanakkor megjegyezte, hogy a magyar bérek még messze vannak a német és az osztrák bértől. Hozzátette, a gazdaság jó pályán halad, hiszen a gazdaság növekedésével párhuzamosan nő a munkahelyek száma, emelkednek a keresetek és bővülnek a beruházások is.

(MTI)