Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Bosch-csoport csatlakozik a magyar kormány beszállítói fejlesztési programjához, az erről szóló szándéknyilatkozatot szerdán írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője Budapesten.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a beszállítói hálózat fejlesztése a kormány és a magyarországi gyártók közös érdeke. A magyar kormány azt kívánja elérni, hogy minél több magyar kis- és középvállalkozás megfeleljen a nagyvállalatok követelményeinek.

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott: a Bosch stratégiai partnere a magyar kormánynak, a beszállítói fejlesztési programhoz való csatlakozásuk fontos lépés, a világcég az egyik legnagyobb német befektető Magyarországon. A cégcsoport több mint 14 ezer munkavállalatot foglalkoztat Magyarországon, kiterjedt beszállítói hálózattal rendelkezik, a magyarországi fejlesztési elképzeléseik megfelelnek a magyar iparpolitika prioritásainak.

Varga Mihály szólt arról, hogy a Bosch csoport itteni működése az elmúlt években hozzájárult a magyar gazdaságpolitikai célok megvalósításához, munkahelyeket hozott létre, őrzött meg, a beruházásaival értéket növelt, ezzel hozzájárult a magyar gazdaság versenyképességének javításához.

A magyar kormány azon dolgozik, hogy a nagyvállalatok stabil és megbízható beszállítói kört tudjanak kiépíteni Magyarországon, a magyar vállalkozások pedig megismerjék és elsajátítsák a fejlett termelési technológiákat, az ipari digitalizáció követelményeit – emelte ki Varga Mihály.

Hozzátette: a beszállítói fejlesztési programtól azt várják, hogy a következő években a nagyvállalatok jelentős számú kis- és középvállalkozást vonjanak be a beszállítói hálózatukba.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a vállalkozások fejlődését célzottan is segíteni tudják a magyar gazdaság stabil, kiegyensúlyozott növekedésének és a fiskális politikának köszönhetően. Emlékeztetett arra, hogy kedden az Államadósság Kezelő Központ negatív értéktartományban adott el magyar állampapírt a befektetőknek. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság növekedése, jövőbeni kilátása megerősítették a piac szereplőit abban, hogy érdemes Magyarországon befektetni.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (Ginop) meghirdetett Ipar 4.0 kiemelt gazdaságfejlesztési program segíti a termelő kis- és középvállalkozások felkészülését a digitalizációra. A projekt első elemeként hat olyan mintagyárat választ ki a programot megvalósító konzorcium, ahol a legmodernebb ipar 4.0 alkalmazásokat lehet megnézni, a látottakból tanulni. A program következő állomása lesz a modern gyárak éjszakája, novemberben 25 gyárat nyitnak meg az érdeklődők előtt.

Daniel Korioth elmondta, a Bosch stratégiájának egyik vezérfonala a jövő alakítása, beszállítóik egyharmadát a nemzetközi követelményeknek megfelelő magyar cégek adják, a programban való részvétellel az a céljuk, hogy partnereiknél az ipar 4.0 fókuszú fejlesztést, a szükséges tudástraszfert, kapacitásbővülést segítsék.

MTI