A közlemény szerint „ma reggel is azt tapasztalhattuk a kutakon, hogy tovább mérséklődtek az árak. A benzin ára 5 forinttal 607 forintra, a gázolaj ára 4 forinttal 605 forintra csökkent. Így összességében a kormány a benzin árát 43 forinttal, a gázolaj árát pedig 56 forinttal csökkentette áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest”.

Hirdetés

A KSH friss adatai szerint a szomszédos országokban a 95-ös benzin átlagára 621 forintba, a gázolaj átlagára 608 forintba került, tehát a kormány határozott fellépése elérte, hogy Magyarországon az üzemanyagok fogyasztói ára a szomszédos országok átlagárának szintje alá csökkenjen és ott is maradjon.

Korábban írtuk

„A kormány álláspontja szerint igazságtalan és tarthatatlan volt az az állapot, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a környező országok lakosai. Ezért a családok védelme érdekében a kormány felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát a szomszédos országok átlagának szintjére. Mindennek köszönhetően nem csak a családok zsebében marad több pénz, de a csökkenő üzemanyagárak az inflációt is tovább mérséklik, ráadásul érdemben támogatják a fogyasztás helyreállását, így a belgazdaság újraindulását” – fogalmazott a miniszter.

Nagy Márton a kialakult helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyagkereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyagkereskedők – a családok érdekeit szem előtt tartva – a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat. A kormány az üzemanyagárak alakulását továbbra is folyamatosan vizsgálni és monitorozni fogja.