De aggódnak az önkormányzatok is. Az önkormányzatok szövetségének elnöke szerint, ha a kormány nem segít, közintézmények maradhatnak fűtés nélkül.

Az októberi, idei negyedik gázáremelés után előfordulhat, hogy a gázt is elzárják majd a közintézményekben, mert a számlát nem tudják már kifizetni a települések – ezt állítja Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A Magyar Energia Hivatal október 1-jével javasolt újabb 11 százalékos drágulást az energiaügyi miniszternek. Az önkormányzatok éves pluszkiadása akár 50 százalékkal is emelkedhet, még akkor is, ha a kormány politikai okokból a júliusihoz hasonlóan mindössze 10 százalékos drágulást fogad el.

A települések állami alulfinanszírozottságát már az Állami Számvevőszék vizsgálata is igazolta. Az amúgy is eladósodott önkormányzatok kénytelenek elvonásokkal megteremteni a pénzt az energiaár-emelkedések kifizetésére. A kormányzat – legalábbis a kormányszóvivő elmondása alapján – azonban sem az önkormányzatokat, sem a lakosságot nem segíti ki.

Egy újabb tízszázalékos gázáremelés ismét a legrászorultabbaknak jelenti a legnagyobb terhet. Ők ugyanis majdnem 15 százalékkal fizethetnek többet, mint eddig. Az októberi áremeléssel a fűtési szezontól így 34 százalékkal lesz drágább az energiahordozó, mint egy évvel korábban.

(hírTV)