Miközben a németek az elmúlt években a migrációval és az ukrajnai háborúval voltak elfoglalva, gazdaságuk csendben összeomlott – írja a Politico nyomán a Magyar Nemzet. Az EU legnagyobb gazdaságában megjelent ugyanis „a gazdasági apokalipszis négy lovasa”: a nagyipar elvándorlása, a gyorsan romló demográfiai helyzet, a romló infrastruktúra és az innováció hiánya.

Hirdetés

Bár a válság jelei már évek óta nyilvánvalóak voltak, amíg a munkanélküliségi ráta viszonylag alacsony maradt, az Olaf Scholz német kancellár vezette „jelzőlámpa-koalíció” szemet hunyt a probléma felett. Mostanra azonban változóban van ez a kegyelmi állapot, ezt jelzi többek között az a tény, hogy a Volkswagen autóipari óriás vezérkara szerint elkerülhetetlenek lesznek a gyárbezárások és a leépítések.

Az olyan hagyományos német iparágak, mint az autóipar vagy a gépipar szenvednek a magas energiaárak és az egyre szigorúbb környezetvédelmi normák miatt, a digitális területen pedig lemaradt Németország, amely az inkompetens kormányzásnak hála a G7-ek leggyengébb gazdaságává vált.

A választók pedig ezt a bőrükön érzik: egy közelmúltbeli közszolgálati televíziós felmérésben a németek az ország „legfontosabb problémáit” rangsorolva a gazdaságot a migráció után a második helyre sorolták.

Korábban írtuk

Ennek hatása számokra lefordítva is látszik: míg Angela Merkel kancellársága alatt a legalacsonyabb elégedettségi mutató 40 százalékos volt, Scholz munkáját most, egy évvel a választások előtt mindössze a németek 18 százaléka tartja elfogadhatónak.

Hasonló tendencia tükröződött az SPD és koalíciós partnereinek csapnivaló választási eredményeiben is. Mind a júniusi európai parlamenti választásokon, mind az elmúlt hetekben tartott tartományi választásokon súlyos vereséget szenvedtek a kormánypártok.

E hét végén pedig Scholz szülőföldjén, Brandenburgban járulnak az urnákhoz a polgárok, egy újabb nagyarányú vereség pedig végképp megpecsételheti a koalíció sorsát.