Szilárd meggyőződésünk, a versenyképes és fenntartható Európa jövője a GMO-mentes termelésben van – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a milánói nemzetközi mezőgazdasági fórumon.Nagy István történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy idén megszületett a genetikailag módosított szervezetek köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás. Így a tagállamok végre szuverén módon, szabadon dönthetnek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. Ennek az irányelvnek a magyar jogrendbe történő átültetését az Országgyűlés nemrégiben elsöprő többséggel szavazta meg. Ezzel Magyarország elsőként ültette át az irányelvet nemzeti jogrendjébe, tudatta Nagy István.

Az agrártárca államtitkára szerint lépéseket kell tenni a GMO-s import takarmányfüggőségünk csökkentésére, hogy az uniós gazdálkodók a saját maguk által megtermelt GMO-mentes takarmánnyal biztosíthassák élelmiszereink tisztaságát.

Nagy István arra is kitért, Magyarország célja, hogy a GMO-mentes termékeket mindenki számára elérhetővé tegye. Hazánk még ebben az évben szeretné megvalósítani, hogy a húst, halat, tojást, tejet, mézet és a takarmányt GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon.

Vass Krisztián