Lóga Máté megerősítette, hogy kedden fizetésképtelenség miatt felszámolási eljárás indult a Liberty két leányvállalata ellen.

Hirdetés

Kifejtette, hogy az európai acélgyártás rendkívül nehéz időszakát éli, főként a háborúra adott elhibázott szankciós válaszok és az energiaárak elszabadulása miatt. Ráadásul az acél világpiaci ára az elmúlt időszakban inkább stagnált vagy csökkent. Mindez ahhoz vezetett, hogy bizonytalanná vált a dunaújvárosi vasmű működése, annak ellenére, hogy a kormány mindent megtett a vasmű megmentéséért.

Lóga Máté felidézte, hogy Dunaújvárosban a korábbi külföldi menedzsment tevékenysége miatt 2022 végére fizetésképtelen helyzet állt elő, a dunai vasmű működése ellehetetlenült, ezáltal több ezer munkavállaló került veszélybe. Erre a kormány gyorsan reagált, és megteremtette a gyár életben maradásának feltételeit. Az üzem megmentéséért rengeteget tett a térség országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos is, továbbá a Dunaferr elkötelezett munkavállalói is jelentős erőfeszítéseket tettek azért, hogy a vállalat életben maradjon – jelezte az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy akkor a kormány Mészáros Lajos javaslatára gyors pénzügyi segítségnyújtásról döntött, és hónapokon keresztül több mint 4000 dolgozó bérét fizette, annak érdekében, hogy „a vasmű lelkét adó családok” ne kerüljenek veszélybe.

Korábban írtuk

Elmondta, hogy az akkori felszámolási eljárás során a vasmű megvásárlására a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot. A dunai vasmű megvásárlását követően a Liberty egy 100 napos programot dolgozott ki, ebben vállalta egyebek mellett, hogy stabilizálja és felfuttatja a termelést, valamint elősegíti a dolgozók megélhetését, és folyamatosan fejleszti a béreket.

Azonban abból, amit a Liberty megígért, szinte semmi nem teljesült, így 2024. szeptember végére a vasmű ismét nehéz helyzetbe került – szögezte le.

Czomba Sándor az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára részletezte, hogy a kormány 2023-ban igen jelentős támogatással igyekezett az akkori helyzetet kezelni, ugyanis a vasmű dolgozóinak bérére hat hónapon keresztül a bérgarancia alapból 17,6 milliárd forintot fizettek ki.

A mostani helyzetre utalva az államtitkár a kormány részéről azt ígérte, hogy minden lehetséges eszközzel segítik a munkavállalókat. Hogy ez a segítség térben, időben és milyen módon valósul meg, az attól is függ, hogy a következő napokban, hetekben mi történik – mondta.