A vagyonadó kivetését a szerződés májusi módosításában rögzítették. A dokumentum kijelöli azt is, hogy milyen mértékben csökkenthetők az élőmunkaterhek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a hitelszerződés módosítására akkor került sor, mikor kiderült, hogy Magyarország nem fogja tudni tartani a korábban tervezett 3 százalékos költségvetési hiánycélt. A módosítást a tárgyalásokon minden fél elfogadta, de hivatalosan csak később hagyja jóvá az unió és a Valutalap.

A szerződés szerint a vagyonadónak értékarányosnak kell lennie, és központilag kell beszedni, de szól a megállapodás a szuperbruttósítás bevezetéséről, az öt százalékos áfaemelésről és arról is, hogy a kormány csak adóátrendezést hajthat végre, adócsökkentést nem – írja az Index.

A parlamentnek, amely délelőtt kezdte meg a 2010-es adótörvények általános vitáját, nem sok mozgástere maradt érdemi változásokra. Az egyik ellenzéki szakpolitikus meg is jegyezte, a kabinet bebiztosította magát, amikor a vagyonadó elfogadásához kötötte a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlését.

(hírTV)