Hozzátették, hogy a kormány folyamatos kapcsolatban van a vállalattal és minden eszközzel támogatja a vállalat technológiaváltását, hiszen a jelenlegi technológia nem fenntartható az európai szabályozási környezetben. A kokszoló jelenlegi állapota elavult, így az acélgyártás jövője a zöld acél, arra kell az erőforrásokat koncentrálni.

Hirdetés

A foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer több eleme is segítséget nyújthat a gyár zöld átállásában. A generációk közötti tudás-átadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése érdekében foglalkoztatási program indult, amely segítheti a munkatapasztalat átadását a nyugdíj előtt álló, tapasztalt dolgozók és a pályakezdő fiatalok között.

A kormány a zöld átállással összefüggő munkaerőpiaci hatásokat is kezeli, ezért került például a munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítását célzó GINOP PLUSZ 3.2.1. programba egy új szakasz megnyitása, amely a magas energiaintenzitású termelésben érintett ágazatokban főtevékenységet végző vállalkozásoknak nyújt támogatási lehetőséget.

A célunk, hogy a Dunaferr zöld átállása zökkenőmentesen valósuljon meg és a vállalat továbbra is a magyar ipar egyik kiemelkedő szereplője maradjon – áll az NGM közleményében.

Korábban írtuk