A magyar néppárti európai parlamenti képviselő arra vár választ: „milyen érdekek irányítják az Európai Uniót akkor, amikor saját tagállamai almatermelőinek érdekeivel szemben, az importőrök érdekeit veszi figyelembe? Ugyanakkor az Egyesült Államok saját gazdái védelmére 51,74 százalékos antidömping vámmal korlátozza a kínai alma-sűrítmény bejutását az észak-amerikai országba.

Megengedhetőnek tartja-e a Bizottság, hogy az Unióba importált alacsony savtartalmú (például kínai) alma-sűrítményt szintetikus savval (citromsavval) javíthatják fel az európai feldolgozók a korábban bevált magas természetes savtartalmú lengyel, magyar, ausztriai, olasz, román, spanyol és portugál almával szemben?”

Erre az európai termelői érdekeket sértő gyakorlatra ugyanakkor éppen a Tanács, azaz a tagállami kormányok közös döntését meghozó uniós alapintézmény egyik irányelve ad lehetőséget.

Becsey Zsolt szerint nemcsak a jelenlegi hazai alma-piaci feszültség miatt fontos, hogy a termelők önköltségen fölüli árat szabhassanak. Azért is halaszthatatlan intézkedni most, hogy a jövő évi termést a forráshiány ne veszélyeztesse.