Hat hónapja tart az ipari termelés növekedése, a magyar ipar az európai átlag felett teljesít, a V4 országok között átvette a vezetést – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal márciusi ipari termelési adataira reagálva.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Hangsúlyozta, jó hír, hogy a járműipari export 13,3 százalékkal emelkedett.
    
Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár, hogy a magyar ipari egyenletesen teljesít, a dinamika nemcsak a járműgyártásban, hanem több stratégiai ágazatban is megfigyelhető, például a gépiparban, gyógyszeriparban.
    
Minden régióban, megyében fejlődést mutat az ipar, nemcsak a nagyvállalatoknál, hanem a kis- és közepes vállalkozásoknál is érezhető az ipari termelés bővülése – tette hozzá.
    
A helyettes államtitkár szerint az ipari termelés növekedésének dinamikája folytatódik, mivel az új megrendelések jelentősen emelkedtek, és ez dinamikus iparfejlesztési pályát jelez előre.
    
A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelte, hogy 2010 januárja óta az ágazat termelése 33,7 százalékkal, 2014 elejétől pedig 17 százalékkal nőtt Magyarországon, ez utóbbi mutatóban a régiós országok között Magyarország a korábbi harmadik helyről első helyre lépett előre.
    
A tavalyi dinamikához képest kedvezőbb növekedési ütemre számít az iparban az idén a gazdasági tárca, amit az eddig beérkezett adatok mellett a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok alakulása is alátámaszt – írja közleményében az NGM.

MTI