A Szarvasi Biogázüzem szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással.

Hirdetés

A vállalat tájékoztatása szerint az üzem évente több mint 40 ezer tonna, a régió hústermeléséből származó hulladékot dolgoz fel, és további 53 ezer tonna maradék hulladékot (például hígtrágyát és trágyát) a szomszédos állattartó és húsfeldolgozó gazdaságokból. Ezen kívül mintegy 18 ezer tonna mezőgazdasági szubsztrátot használnak alapanyagként a több mint 12,5 millió köbméter biogázt előállító üzem számára.

A Mol-csoport folyamatosan bővíti bio- és megújuló energiatermelési portfólióját, hogy felgyorsítsa a zöld energiaátmenetet és erősítse a régió ellátásbiztonságát – idézi a közlemény Horváth Ádámot, a társaság Downstream Új és fenntartható üzletágak igazgatóját.

A Mol a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásával értékes szinergiákat érhet el és hozzájárul az EU-s energiafüggetlenségi törekvésekhez, az REPowerEU akcióterv megvalósításához – tette hozzá.

Korábban írtuk

A közleményben rámutattak: az akvizíció összhangban van a Mol-csoport hosszú távú, Shape Tomorrow 2030+ fenntarthatósági stratégiájával, amelynek célja a zöld energiaátmenet felgyorsítása és kelet-közép-európai régió körforgásos gazdaságának beindítása.

A Mol stratégiai partnerségekkel, beruházásokkal és kutatás-fejlesztési tevékenységekkel teszi fenntarthatóbbá vegyipari, petrolkémiai és finomítói tevékenységét – írták.