A Mol-vezér emlékeztetett arra, hogy az oroszok – akik általában többségi tulajdonra törekszenek – a tőzsdei ár duplájáért vették meg az osztrák olajcég Mol-pakettjét. A pénzügyminiszter államtitkára megismételte, hogy a kormány védi a stratégiai fontosságú ágazatok függetlenségét. A fideszes Német Zsolt, bizottsági elnök pedig arra hívta fel a figyelmet, milyen veszélyekkel járna, ha az oroszok tényleg többségi tulajdont szereznének a Molban.

Hernádi: Az üzletről tudnia kellett a magyar kormánynak is

Hernádi Zsolt a rendkívüli külügyi bizottsági ülésen azt mondta: váratlanul érte őket az orosz bevásárlás, előzetesen velük senki nem egyeztetett. A későbbiekben viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy tárgyaljanak a cég 20 százalékát megvásárló Surgutneftegasszal. A vállalat mögött egyébként a piac Vlagyimir Putyin volt orosz elnököt, jelenlegi miniszterelnököt sejti. Hernádi azt is állítja: az üzletről tudnia kellett a magyar kormánynak is.

A pénzügyi államtitkár viszont tagadja, hogy a magyar kormány háttéralkut kötött volna az oroszokkal a Mol részvényeinek megvásárlásával kapcsolatban. Pedig a Mol első emberén kívül több elemző is azt állította: egy ilyen hosszú távú együttműködés nem jöhet létre anélkül, hogy a két kormány valamilyen módon ne állapodjon meg egymással.

(MR, hírTV)