A Századvég és a Forsense által megkérdezettek mintegy kétharmada hallott olyan a lakosságot közvetlenül érintő kormányzati intézkedéstervről, amely a válság negatív hatásait kívánja mérsékelni. Konkrét intézkedést valamivel több mint 40 százalékuk tudott megnevezni. Legtöbben a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos lépéseket említették. A megkérdezettek 21 százaléka szerint csökkentenék, 14 százalék szerint eltörölnék azt. Viszonylag sokan (18 százalék) említették emellett a közszolgálati dolgozók 13. havi fizetésének eltörlését, míg minden más intézkedéstervet legfeljebb 6 százalék említett (mint például a kormánytagok bérének befagyasztása, vagy hogy a közszolgálati dolgozók jutalma nem lehet magasabb kéthavi illetménynél).

Öt intézkedést egyenként is értékeltek a válaszadók. Három esetben a nagy többség egyetértett a tervezettel: 90 százalékuk helyeselte az állami vállalatok vezetőinek járó jövedelem csökkentését, 77 százalékuk a közszolgálati dolgozók jutalmának maximum kéthavi illetményben való maximalizálását. A megkérdezettek 68 százaléka értett egyet a 13. havi nyugdíj 80 000 forintban történő maximálásával. A másik két intézkedés (a közszférában dolgozók 13. havi fizetésének elvonása, valamint a közszférában dolgozók béremelésének elhalasztása) egyformán 46-46 százalékos támogatottsággal és elutasítottsággal bírt.

Érthető módon a közszférában dolgozók döntő többsége ellenezte a 13. havi fizetés megvonását (81 százalék) és a fizetésemelés elhalasztását (83 százalék). Ugyanakkor a közszférát érintő másik két javaslat közül az állami vállalatok vezetőinek jövedelemcsökkentésével a közszféra dolgozóinak döntő része (86 százalék) is egyetértett, míg a jutalmak maximálását közel 70 százalékuk támogatta.

A kérdezettek 92 százaléka hallott arról, hogy hazánk összesen 25 milliárd dollár értékű hitelkeretet kapott a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Uniótól és a Világbanktól. Bár erősen megoszlanak a vélemények, mégis valamivel többen vannak, akik szerint a hitelmegállapodás káros az ország számára, mert növeli Magyarország pénzügyi kiszolgáltatottságát (43 százalék), mint akik szerint a megállapodás hasznos, mert biztosítja Magyarország pénzügyi stabilitását (35 százalék).

(hirtv.hu)