Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint nincs szükség újabb intézkedésekre a módosított makropálya teljesítéséhez. A fideszes Varga Mihály szerint a 3,9 százalékra módosított hiányadat, és 6,7 százalékos gazdasági visszaesés azt mutatja, hogy a kormány tavaly ősz óta hozott megszorító intézkedései teljesen elhibázottak, ezért gazdaságpolitikai változásra van szükség.

Nem automatikusan, hanem a körülményekre tekintettel mérlegeltek – hangsúlyozták a valutaalap és az Európai Bizottság képviselői, amikor a kormány lépéseit értékelték. Ez azt jelenti, hogy mivel november óta a válság folyamatosan mélyült a világban, nemcsak a büdzsé egyensúlyára és a pénzügyi rendszer stabilitására, hanem a hosszú távú növekedési lehetőségre is figyeltek- mondta Elena Flores, az Európai Bizottság képviselője.

– Ezen célok megőrzése érdekében volt szükség arra, hogy felülvizsgáljuk a kitűzött deficitcélt, és üdvözöljük a magyar kormánynak azt az elhatározását, hogy a korrekciókat figyelembe véve 2011-re a három százalék alatti deficitarányt elérje.

Oszkó Péter pénzügyminiszter arról beszélt, hogy az új makropálya kicsivel nagyobb gazdasági visszaeséssel számol.

– Erre az évre 6,7 százalékos visszaesést prognosztizálunk a GDP-ben, ez 2010-re lényegesen mérséklődhet, és 0,9 százalékos visszaesésre szorulhat vissza. 2011-re már növekedéssel szeretnénk számolni. Az idén 4,5 százalékos infláció van, 15 százalék körüli export-, és 16-17 százalék körüli importcsökkenéssel számolunk.

A pénzügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar adósságállomány a bruttó hazai termékhez képest magas marad, idén és jövőre is 80 százalék feletti lesz a ráta, és csak 2011-ben fordulhat meg.

Az eladósodottságot egyébként a valutaalap képviselője, James Morsink is szóba hozta, és azt mondta, a kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy a továbbiakban is képes legyen finanszírozni az adósságot. Ehhez további kiadáscsökkentésre és strukturális intézkedésekre is szükség lesz.

James Morsink: elegendő biztosíték

– Fontos hangsúlyozni, ha a kormány semmit nem lépett volna a korábban tervezetteken felül, akkor a hiány ennél sokkal nagyobb mértékben növekedne – mondta James Morsink. – Ami pedig még fontosabb, hogy olyan lépéseket tesz, amelyek tartósan csökkentik a kiadásokat. Ezek pedig számunkra elegendő biztosítékot jelentenek arra, hogy nemcsak ebben az évben, de jövőre és azt követően, tehát középtávon is csökkenni fognak a közkiadások.

James Morsink hozzátette, a Magyarországgal kötött hitelkeret 17 hónapra szólt, tavaly novembertől 2010 márciusáig. Erre az időszakra terveztek a húszmilliárd euró finanszírozási igényt, és az IMF-nek ez a becslése nem változott, tehát az összegnek változatlanul elegendőnek kell lennie erre az időszakra. De, mint mondta, ha szükséges, a hitelprogramot felül lehet vizsgálni.

A valutaalap delegációjának vezetője hangsúlyozta: az IMF nem kormányokat támogat, hanem intézkedési lépéseket, tehát teljesen függetlenül attól, hogy a következő kormány milyen színezetű lesz, ha a programja összhangban van az IMF elvárásaival, különös tekintettel a fenntartható költségvetési helyzetre és a pénzügyi stabilitásra, akkor szívesen támogatják azt is.

Varga Mihály: egyre messzebb az eurótól

Magyarország egyre távolabb kerül az euró bevezetésének feltételeitől – mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, miután a Pénzügyminisztérium és a valutaalap közös sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozták az új gazdasági adatokat.

A Fidesz szerint ezek a számok azt mutatják, hogy még nem vagyunk a lejtő alján. A párt alelnöke úgy gondolja, ha a ma bejelentett adatok valósak, akkor a magyar gazdaság eddig érdemben nem reagált a kormány megszorító csomagjára. Varga Mihály azt mondja, hogy a 82,7 százalékos államadósság növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

– Ez az adósság ősszel még a bruttó hazai termék 73 százaléka volt, a Fidesz kormány idejében pedig 54 százalék. Magyarország tehát egyre távolabb kerül az euró bevezetésének a feltételeitől. És ami különösen rossz, hogy ma már minden magyar állampolgárnak kétmillió százezer forint adósság van a nyakán. Ez az adósságteher az elmúlt években nőtt, és továbbra is nő. Az IMF-hitel érdekében vállalt kormányzati lépések pedig nem segítik az embereket a válság túlélésében.

A volt pénzügyminiszter úgy véli, hogy nem megszorító lépesekkel kell egyensúlyt teremteni, hanem a gazdaságot kell támogatásokkal növekedésre ösztönözni. Varga Mihály szerint a kormány megszorításai értelmetlenek, mert az emberek feleslegesen vállalnak áldozatokat.

(MR)