A két vezető áttekintette a globális gazdasági és geopolitikai helyzetet, valamint Magyarország és Kína közötti pénzügyi, gazdasági együttműködés eddigi eredményeit és jövőbeni lehetőségeit. Az MNB és a CCB közötti jövőbeni együttműködés területeként a pénzügyi digitalizációt határozták meg, amely komoly lehetőségeket tartogat Magyarország számára a technológiai tudástranszfer szempontjából – közölte az MNB.

Hirdetés

A közlemény szerint Matolcsy György üdvözölte, hogy a China Construction Bank is megnyitotta magyarországi fióktelepét és hogy egyre több kínai kereskedelmi bank telepedik le az országban vagy alakítja ki itt regionális központját. Ez jól illeszkedik Magyarország azon célkitűzéséhez, hogy a közép-kelet-európai régió pénzügyi központjává váljon.

Az MNB elnöke elmondta, hogy a jegybank 2013 óta nagy hangsúlyt fektet a külgazdasági stratégia támogatására, így élénken építi ázsiai kapcsolatait, amelyek közül kiemelkednek a kínai jegybankkal (Peoples’ Bank of China, PBOC) ápolt bilaterális kapcsolatok – olvasható az MNB közleményében.

Korábban írtuk