Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Modern városok program 3400-3500 milliárd forintnyi fejlesztést tartalmaz, a 23 érintett város projektjei zömében még csak a tervezési szakaszban vannak, de jövőre – a kivitelezések indulásával – akár ezer milliárd forintot is lehívhatnak – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán Székesfehérváron.

Csepreghy Nándor Vargha Tamással (Fidesz), Székesfehérvár országgyűlési képviselőjével és Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kormányfővel kötött megállapodásokat követően a 2016-2017-es évek sok projekt esetében tervezéssel teltek, illetve telnek. Rámutatott arra, hogy tavaly 52 milliárd forintot adtak a megyei jogú városoknak, elsősorban tervezési munkákra, idén minimum 152 milliárdnyi hazai forrást biztosítanak a program keretében, míg 2019 végéig az évi ezer milliárdot is eléri majd a támogatások mértéke.

Az államtitkár kiemelte: a 2022-ig tartó Modern városok program más, mint az eddigi fejlesztési programok, hiszen “nem a főváros szempontjából közelíti meg a dolgokat, hanem fordítva”, továbbá igyekszik kiegyenlíteni a vidéki Magyarország, valamint Budapest és Pest megye között fennálló fejlődésbeli különbségeket. “A forrás révén olyan fellendülés kezdődhet a településeken és térségükben, amilyenre a reformkorban volt lehetőség utoljára” – fogalmazott, hozzátéve, “szépészeti beavatkozások helyett a nagyvárosok egyről a kettőre juthatnak a támogatások által”.

Csepreghy Nándor közölte, hogy Székesfehérváron csaknem 70 milliárdos fejlesztés valósul meg a program keretében, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból 18 milliárd forintnyi beruházás valósul meg a városban. Hozzátette, hogy a város ennél is “több pénzt képes felvenni”, mivel a helyi cégek – amelyek pályázati úton juthatnak pénzhez – 2020-ig nagyjából 400-500 milliárd forintos fejlesztési forráshoz juthatnak.

Vargha Tamás azt hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár a példája annak, hogy nemcsak a nagyvárosoké a Modern városok program, hanem a térségé is, hiszen a város több százezres térség központjaként valósítja meg elképzeléseit.

Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy 2015 májusában írták alá a megállapodást a kormánnyal 68,056 milliárd forintos keretösszeggel.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban belgyógyászati és onkológiai tömb épül, illetve több száz új parkolót létesítenek hétmilliárd forintból. Júliusban engedélyes tervek lesznek, a beruházás várhatóan 2020 második félévéig tart – közölte.

A középiskolai campus tervezése 2018 elejéig tart majd, erre 15,875 milliárd forintot szánnak. A komplexumot 2020 szeptemberében adják át.

A belvárosi Fekete Sas Szálló és a Zichy liget fejlesztése 3,8 és 5,7 milliárdba kerül, előbbi esetében folyik a tervezés és 2018-19-ben elkezdődhet a felújítás, utóbbi fejlesztése 2019 és 2022 között várható.

A “Fehérvár Tüdeje” – projektre 6,945 milliárd forintot szánnak és erdősítés, valamint szabadidőpark létrehozása a cél. A tervezés hamarosan elkezdődik, és 2019 első felében a kivitelezés is befejeződik.

A multifunkciós sportcsarnok 13,82 milliárd forintba kerül: a jogerős építési engedély kész, a szükséges területet megvásárolta az önkormányzat, a kiviteli tervek napokon belül készek. A tervek szerint jövő tavasszal elindul a kivitelezés.

A Velencei-tó és környezete fejlesztésére 2,54 milliárd forint jut, ebből többek között kerékpárutak épülnek, fejlesztik a pákozdi katonai emlékparkot. Az előkészítő munka zajlik, várhatóan 2019 és 2022 között zajlanak majd a beruházások.

Börgöndön sport- és üzleti célú reptér, valamint ehhez kapcsolódó ipari park kialakítása a cél. A tervezés 2018 végéig tart majd, a kivitelezés 2018 második felében kezdődhet el és várhatóan 2020 végéig befejeződik.

MTI