Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta a XXV. Magyar Innovációs Nagydíjat az Országházban megtartott díjátadó ünnepségen vizelet-üledéket elemző készülékével, melyből Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban 2484 darabot értékesítettek tavaly.
Ezen kívül még hat elismerést osztott ki a bírálóbizottság. A díjakat a testület vezetője, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József és Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át a parlamentben – közölte a Magyar Innovációs Szövetség.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016-os Innovációs Díját az Innomed Medical Zrt. kapta a digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért. E készülék ritkaságnak számít a költséges és magas röntgendózisú hagyományos CT-kkel szemben.

A tárca 2016-os Informatikai Innovációs Díjában a Starschema Kft. részesült adattöltések, adatmodellek, adattárházak fejlesztésére és üzemeltetésére, valamint elemzések, riportok készítésére és infrastruktúra-tanácsadásra kifejlesztett szolgáltatásáért.

A Földművelésügyi Minisztérium 2016-os Agrárinnovációs Díját a MAD WINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte el a MÁD-brand – a világ új íze című fejlesztéséért, melynek keretében elsőosztályú alapanyagból kiemelkedő minőségű bort készítettek Tokaj-Hegyalja legfőbb fajtájából, a furmintból, s a pincészet – Magyarországon egyedüliként – két év alatt háromszor nyerte el a Magyarország Legjobb Bora elismerést a nemzetközi Decanter világversenyen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016-os Innovációs Díjának elismertje nem kisebb szereplő, mint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetéséért, melynek nyomán az erőmű évente közel egy hónappal több ideig üzemel. Ennek köszönhetően tavaly a 3. blokk – saját típusában a világon elsőként – 100 százalékos kihasználtsággal működött.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2016. évi Innovációs Díjának nyertese a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. nagy hő- és korrózióállóságú flexibilis műanyag béléscsőrendszeréért, mellyel bármilyen cső falbontás, toldások és illesztések nélkül bélelhető.

A Magyar Innovációs Szövetség 2016. évi startup innovációs díját a több mint 100 fejlesztőmérnököt foglalkoztató, számos globális autóipari vállalattal együttműködő AImotive Informatikai Kft. kapta hardverfüggetlen intelligens, önvezető rendszere, az AImotive aiDrive kifejlesztéséért.

Rajtuk kívül kiemelt elismerést kapott a bírálóbizottságtól a Hevesgép Mezőgazdasági Gépgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nedves szemes termények magroppantás utáni silófóliába töltését megvalósító berendezéséért, a Karsai Pécs Kft. saját fejlesztésű élelmiszer-ipari csomagolóanyagáért, a Magnus Aircraft Zrt. egy repülőgépcsalád, valamint a világ első elektromos, kétüléses, oktató és kiképző repülőgépének kifejlesztéséért, az Octo Pharma Kft. a Mikszáth Gyógyszertárban történő magisztrális gyógyszerfejlesztésekért, valamint az Evopro Bus Kft. és Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. moduláris felépítésű, kompozit járműtestű, elektromos hajtású, innovatív városi autóbusz kifejlesztéséért.

A XXV. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra 38 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 32 innovációt ismert el sikeres, tavaly megvalósult teljesítményként. Az érintett vállalkozások összesen több mint 21 milliárd forint többletárbevételt értek el, jelentős részben exportból, és közel 400 új munkahelyet hoztak létre. Emellett a megtakarítások, az árcsökkentő hatások, a környezeti terhelés csökkentése nyomán több tízmilliárd forint társadalmi haszon könyvelhető el. Elmondható, hogy a magyar vállalatok az utóbbi években aktívabbak és eredményesebbek az innovációban.

Á.B.