Az Energia Klub szerint az európai és világszintű energiapolitikákkal szemben ugyanis, hazánk egy mind jogilag, mind gazdaságilag erősen megkérdőjelezhető, hatásában Bős-Nagymaroshoz mérhető, téves úton indult el.

A beadványokban kifejtett probléma lényege az, hogy az Atomtörvény szerint már meglevő atomerőmű bővítésének „előkészítéséhez” nem szükséges az országgyűlés engedélye. Ilyen engedély már magához a bővítéshez kell. Azaz az Országgyűlés március 31-i határozatával gyakorlatilag megalapozott előkészítés nélkül járult hozzá Paks bővítéséhez.

Miért olyan fontos az „előkészítés”? Egy atomerőmű bővítése, tekintettel annak kiterjedt gazdasági, társadalmi és környezeti vonatkozásaira elképzelhetetlen a kellő előkészítés nélkül. Azaz megalapozott tanulmányokra, számításokra, vizsgálatokra van szükség, amelyekből például az is kiderülhet, hogy a jelen gazdasági helyzetben megéri-e egyáltalán a több ezer milliárdos (!) beruházásba fogni, illetve az is, hogy ki fogja mindezt finanszírozni. Mi a garancia például arra, hogy a jelen állapot szerint pontosan nem tisztázott (!) beruházók nem a lakosság pénzéből tervezik-e megvalósítani a gigaprojektet?

Az előkészítésben éppen ezért kulcsfontosságú a nyilvánosság kérdése is. Nem csak a jogszabályi kötelezettségek, hanem a józan ész is azt diktálja, hogy egy ilyen jelentőségű döntés meghozatala előtt kikérjék (és figyelembe is vegyék) a független szakértők, a lakosság, vagy más érintettek véleményét.

Márciusban az Országgyűlés úgy hozott a bővítés mellett döntő határozatot, hogy mindössze másfél oldalas (!) „előkészítő dokumentum” állt a rendelkezésére, és ez a fajta „előkészítés” is a nyilvánosság teljes kizárásával készült.

Aggályos, hogy miközben szerte Európában a kormányzatok a tiszta, biztonságos, és helyben rendelkezésre álló megújuló erőforrások elterjedését segítik, illetve támogatják, a kormány olyan jogellenes, kellően meg nem alapozott, a nyilvánosságot teljes mértékben kizáró lépéseket tesz, amelyek Magyarország energiapolitikáját évtizedekre meghatározzák, illetve megmerevítik.

Az Energia Klub a fentiek tükrében azért fordult az Alkotmánybírósághoz, illetve a jövő nemzedék érdekeit képviselő ombudsmanhoz, hogy semmisítse meg a súlyosan jogsértő határozatot, illetve kezdeményezze az Atomtörvény módosítását.