Hozzátette, hogy a magyar piacon a garanciaállomány meghaladja a GDP 4,4 százalékát, ezzel Európában a legnagyobb arányt képviseli. A miniszter kifejtette, állami hitelgarancia nélkül az érintett vállalatok nem jutnának be a hitelpiacra, nem tudnának kötvényt kibocsátani, mert nem rendelkeznek az ehhez szükséges fedezettel.

Hirdetés

Megjegyezte, hogy az állami garanciarendszer nemcsak a vállalatokat, hanem a bankrendszert is segíti a hitelpiac fejlődésében. Nagy Márton felidézte, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a kis- és középvállalkozások hitelpiacát, a Start Garancia pedig a nagyvállalatok hitel és kötvénypiacát segíti.

A Garantiqa 2013 környékén főleg az MNB Növekedési Hitelprogramja mögé állt, majd fokozatosan a Széchenyi Kártya Programot segíti – mondta.

Ismertette, hogy a Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2023 végén meghaladta a 2500 milliárd forintot, ez soha nem volt még ennyi, a garantált hitelállomány pedig több mint 3400 milliárd forintot tett ki. Magyarországon minden második kkv-hitel mögött, vagyis a hitelállomány 45,3 százaléka mögött ott áll a Garantiqa. A szerződések kétharmada darabszám alapján a mikrovállalkozásokhoz köthető.

Szeretnék, ha 2024-ben mindkét volumen tovább emelkedne, főleg a Széchenyi Kártya mögött. A növekedés ugyan lassabb lehet az eddiginél, miután a magyar hitelpiac éledezik, a vállalati hitelpiacon óvatos javulás látszik. Szeretnék, ha a Garantiqa kezességvállalási portfóliója az idén elérné a 2700 milliárd forintot, a mögötte lévő hitelállomány pedig a 3500 milliárd forintot. Ezzel a garanciaszerződések száma elérheti a 77 ezret – mondta a miniszter.

Korábban írtuk

A Start Garanciánál a garantált finanszírozási ügyletek nagysága 470 milliárd forintot ért el. Ügyletei nagyvolumenűek és kockázatosak. Az idén további 200 milliárd forint többletkihelyezést szeretnének elérni, ezzel az állomány 700 milliárd forint körülile nőne – sorolta a miniszter.

Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy 2023-ban 1300 milliárd forintot meghaladó összegben vállaltak új kezességet, ez megközelítően 1700 milliárd forint hitel folyósítását tette lehetővé a kkv-szektorban. Ez 35 ezer szerződést jelent mintegy 30 ezer vállalkozás számára.

Becslésük szerint 2023-ban 10 új kkv-hitelszerződésből 8 mögött a Garantiqa ott állt, ezzel hozzájárultak több mint 200 ezer munkahely megtartásához – mondta Szabó István Attila.

Hozzátette, az idén növekedést terveznek, mintegy 1100 milliárd forint értékben szeretnének új kezességet kibocsátani, továbbá részt vesznek az Európai Unió InvestEU viszontgarancia programjában, ahol a bizottság 95 százalékos viszontgaranciát biztosít.

Limbach Attila, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte, elvárásuk, hogy az általuk kiszolgált vállalatok tevékenysége transzparens, kiszámítható és nyereséges legyen, és járuljanak hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez.

Ismertette, hogy a Start Garancia kezességállománya több mint 100 milliárd forinttal nőtt 2023-ban, ezzel több mint 140 milliárd forint finanszírozás megvalósulását tették lehetővé a hitel- és kötvénypiacon. A tavalyi év végére a Start Garancia kezességállományának értéke meghaladta a 310 milliárd forintot, ami 470 milliárd forint finanszírozási állományt jelent.