A 2006-os életszínvonal eléréséhez elég az idei hat és fél százalékos nyugdíjemelés. A növekedés mértékét a 2008-ra tervezett átlagos infláció határozza meg, noha a nyugdíjasok a közüzemi költségek és az élelmiszerek drágulását jobban megérzik az átlagnál.

A nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások átlagosan öt százalékkal emelkednek januártól. További másfél százalékot jelent átlagosan a nyugdíjkorrekciós program.

A Kormányszóvivői Iroda háttéranyaga szerint a nyugdíjasok idén jobban élnek majd, mint tavaly, de még mindig rosszabbul, mint az első Gyurcsány-kormány idején. A 6,5 százalékos emelés csak arra elég, hogy a nyugdíjasok elérjék a 2006-os életszínvonalat.

2007-ben másfél százalékkal rontották a nyugdíjak vásárlóértékét a megszorítások a kormányzati számítás szerint, amely a nyugdíjakat érintő infláción alapul. Ez tavaly három százalékkal volt magasabb az átlagos, 8 százalékos inflációnál, miután a nyugdíjasok havi kiadásaiban nagyobb az aránya a rezsi- és élelmiszerköltségnek. Mindkét területen az átlagos infláció feletti volt a drágulás 2007-ben. Az 5 százalékos nyugdíjemelés alapja viszont nem a várható nyugdíjakat érintő infláció, hanem a 2008-ra tervezett, 5 százalékos átlagos infláció.

A gazdasági kutatóintézetek előrejelzése szerint a nyugdíjat érintő infláció valószínűleg idén is magasabb lesz az átlagos inflációnál. A közműdíjak 10-15 százalékkal emelkednek, az alapvető élelmiszereknél, a tejnél, a kenyérnél és a húsnál pedig 10 százalékos drágulást valószínűsítenek.

2008-ban változik a nyugdíjszámítás szabálya is

A járandóság alapja a tényleges nettó kereset, ami azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadó mellett a járulékot is levonják a jövőben a fizetésből. A változás a kormány szerint fél százalékkal, a Fidesz szerint viszont 6-8 százalékkal csökkenti az induló nyugdíj összegét.

(hírTV)