Az ellenzéki pártok elnökeinek találkozóját kezdeményezi Dávid Ibolya, az MDF elnöke – mondta el az InfoRádiónak Katona Kálmán, a párt választmányának elnöke. Mint megjegyezte, az elnök ehhez kérte a testület hozzájárulását.

Katona Kálmán emlékeztetett: az ellenzéki pártok többségben vannak a parlamentben, és már kirajzolódtak a költségvetéssel, az adópolitikával kapcsolatos közös pontok – egykulcsos adó, az örökösödési adó, a kiadáscsökkentés kérdésében -, így az MDF lehetőséget lát arra, hogy az ellenzéki pártok érvényesítsék akaratukat, ha sikerül közös álláspontot kialakítaniuk.

Az MDF összességében nem támogatja Gyurcsány Ferenc adóprogramját, ami kevés és sok egyszerre. „Tisztázni kell, mennyi belőle a blöff, illetve a komoly szándék” – fogalmazott a párt választmányi elnöke.

Korrekciójához kiváló eszköz van a parlament kezében, ha az ellenzéki pártok kialakítanak egy jó kompromisszumot, a kormánynak nem lesz más választása, mint azt végrehajtani – fűzte hozzá a politikus.

Pártja elképzeléseiről Katona Kálmán annyit mondott, szeretnék mérsékelni a középosztály terheit és ösztönözni a vállalkozásokat, de ennek a másik oldalát, a kiadáscsökkentést is biztosítani kell a törvényekben, mert a kettőt csak egyben lehet kezelni.

Az SZDSZ elnöke már közölte: pártja elutasítja Gyurcsány Ferenc cselekvési programját.

(inforadio.hu)