Az Egyesült Államokban is működne számos magyar gazdaságpolitikai elem, amely az alsóbb rétegek felzárkóztatását célozza.

Fotó: képernyőkép, hirado.hu


Fotó: képernyőkép, hirado.hu

A magyar gazdasági intézkedésekkel kapcsolatos jelentésében a Bloomberg hírügynökség megállapította, hogy annak több eszköze az Egyesült Államokban is működőképes lenne – hívta fel a figyelmet az M1 műsorában György László, a Századvég vezető közgazdásza.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy például az Egyesült Államokban az elmúlt negyven év alatt szinte megduplázódott a GDP, ebből az alsó 50 százalék semmit nem érzett, mert a jövedelmük nem javult. Ezek azok az elégedetlen tömegek, akik megválasztották Trump elnököt – tette hozzá.

Az elmúlt évtizedben a kínai és indiai középosztály lépett előre leginkább e téren, de az igazi legnagyobb nyertesek a leggazdagabbak, a tőketulajdonosok. Hozzátette: a Világbank korábbi vezető közgazdásza szerint Kelet-Közép-Európa a legnagyobb vesztese a globalizációs átalakulásnak.

Ez Magyarországon is megmutatkozott – hívta fel a figyelmet -, hiszen a nettó bérhányad (amit a munkavállaló hó végén megkap abból, amit előállít) 53 százalékról 22 százalékra csökkent 1970 és 2010 között.

A Matolcsy György fémjelezte gazdaságpolitika célja, hogy egyensúlyt vigyen ebbe a rendszerbe, és a munkavállalók méltányosan részesüljenek abból, amit megtermelnek. „Erről szólt az elmúlt 7 év gazdaságpolitikája” – hangsúlyozta György László.

A teljes cikket és a műsor videofelvételét a hirado.hu oldalon IDE kattintva tekintheti meg.

(hirado.hu, demokrata.hu)