A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a környezetvédelmi minisztérium megkerülésével április 1-jén arról döntött, hogy az Észak-magyarországi Regionális Vízművek vagyonkezelésébe adja a Tisza-, és a Duna Menti Regionális Vízművek állami tulajdonú részvénycsomagját. Az eljárás módja miatt még a környezetvédelmi miniszter is levélben tiltakozott a pénzügyminiszternél, de azt tagadta, hogy a Vagyongazdálkodási Tanács döntése már a víziközművek privatizációját készítené elő.

– Ezeket a rémhíreket lehet mesterségesen gerjeszteni, de akkor most a hírTV-nek elmondhatom nyugodtan, hogy addig, a míg én vagyok a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, addig az állami tulajdon az állami tulajdon marad – jelentette ki Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Szanyi nem merte kimondani…

Széleskörű szakmai és politikai összefogás nélkül, Magyarországnak nincs esélye arra, hogy bizonyos üzleti érdekcsoportokkal szemben megakadályozza a lopakodó privatizációt – fogalmazott a „Kezünkben a jövőnk – a víz” elnevezésű konferenciát vezető Szanyi Tibor. A szocialista politikus azt azonban már nem merte kimondani, hogy akkor ki is irányítja most az országot.

„Buzgárok országa”

Közben Szabó Imre azt bizonygatta hallgatóságának, hogy a kormány megvédi az ország vízvagyonát, de egy kérdésre reagálva már nem zárta ki a vízhasznosításba történő külföldi tőke bevonását.

– Nem szeretném, ha rövid időn belül a buzgárok országa lennénk a csőtörések és egyebek okán. Azt nem zárom ki, hogy az üzemeltetéshez kötődő feladatokba tőkebevonással partnereket szerezzenek a tulajdonosok – mondta a szocialista tárcavezető.

Bújtatott privatizáció?

Amit tőkebevonásos partnerkeresésének hív a kormány az valójában nem más, mint bújtatott privatizáció – állítja a Magyar Víziközmű Szövetség. Ányos József elnök szerint a vízhasznosítás részleteit a Nemzeti Fejlesztési Tervben kell megfogalmazni, amihez az Európai Uniótól rengeteg támogatást lehetne igényelni.

Megfizethetetlen lehet a víz

A fideszes Fónagy János szerint a kormány a nemzeti vízvagyont is dobra akarja verni, ezért felszólította a szocialistákat, hogy verjék ki a fejükből az ágazat magánkézbe adását.

A Fidesz-KDNP minden rendelkezésére álló politikai és jogi eszközzel meg fogja akadályozni a víziközművek privatizációját, a pártszövetség ugyanis megengedhetetlennek tartja, hogy számos elherdált vagyonelem után még a vizet is a külföldi érdekkörök kezébe juttassa a kormány.

(hírTV)